IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекар: Изследването на кърлежи е безсмислено

26 май 2019 05 00

Доц. Атанас Мангъров разкрива колко опасно е ухапването

Източник: Pixabay

Източник: Pixabay

Изследването на кърлежи е безсмислено. Ако насекомото попадне върху кожата ви, е необходимо да се изчака поне 4 седмици, след което да се направят изследвания. Това заяви пред Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров. Специалистът от Инфекциозна болница разкри кога ухапването може да бъде опасно.

„Кърлежите са част от природата, но те са паразити. За да има кърлежи, трябва да има животни, които да ги разнасят. Това са гризачи, мишки, плъхове, също така безпризорни кучета и котки. Там, където има възможност да се въдят такива животни, се въдят и кърлежите“, коментира лекарят.

Специалистът уточни, че около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест и обикновено при вадене на кърлеж от тялото, част от него остава под кожата.

„Това, което трябва да се направи, след като някой забележи, че има кърлеж, е колкото се може по-бързо той да се отстрани“, каза доц. Мангъров. По думите му, много често хората не са забелязали насекомото от самото начало.

„Както и да се вади един кърлеж, почти винаги хоботчето му остава в кожата, защото то е с обратни зъбци, като рибарска кукичка. Колкото и внимателно да го въртите и дърпате, обикновено то се къса и част от него остава в кожата“, каза медикът и посъветва родителите да не оставят децата да играят на места, където има животни и по-гъста растителност.

От началото на годината са регистрирани около 60 случая на заболели от лаймска болест у нас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

BORISLAVA ( преди 4 години )
ТОЗИ ДОКТОР Е С НЕИЗВИНЕНИЕ-***.ПРЕДИ 6 ГОДИНИ СЕ ЗАРАЗИХ С ЛАЙМСКА БОЛЕСТ.Лекаркаката ми каза,че нищо ми няма.Симтоматиката с обрива го имах,но тя явно не знаеше за нея,др.симтоми са температура и болки и слабост в мускулите.ЛЕКАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ,ОСОБЕНО ОТ ПО СТАРАТА ГЕНЕРАЦИЯ СА ЗАСТИНАЛИ В ЕДИН АРЕАЛ НА ЗНАНИЯ И ОТКАЗВАТ ДА СЕ УЧАТ ПОВЕЧЕ.ТОВА Е СТРАШНО.А Лаймската болест е сравнително новооткрито заболяване,открито е 70 години на 2о-ти век,което сега учените от страни като Англия,Сащ,Китай и др.изучават .Самата болест се нарича великият имитатор-тя може да отключи др.заболявания .които лекарите откриват и лекуват но междувременно лаймската продължава да уврежда тялото,тъй като те не откриват главният виновник..Дълго стояща в организма ,тя трудно се убива,когато се открие,става нещо като хронична.Не знам ,защо българският лекар изпитва свещена гордост и безразличие ,когато му намекнат ,че не си е подготвил добре,, домашното''.Както преди 40 години не са знаели нищо за венерическите болести,това се повтаря и с лаймската,сега.Едно е да четеш Бай ***,НО КОГАТО ГО ВИДИШ В РОЛЯТА НА ЛЕКАР В УЖАСЯВАЩО.Който иска да се запознае ,за да бъде предупреден и информиран ,може да намери научните събирания на специалисти по Лаймска от цял свят в Ютъб.Умишлено са го качили,за да могат повече хора да са информирани.А като пациент със късна фаза на Лаймска болест,отключил неврологични симптоми,защото лаймската започва да уврежда нервната ти с-*** в напреднала фаза,ще кажа следното-Има хора,които не харесвам заради определени модели на поведение ,което следват,за които аз смятам ,че са токсични за тях и околните.Е,дори на тях не пожелавам да се заразят с това заболяване.А трябва да знаете,че аз наистина не ги харесвам.Това,което тялото и психиката ти преживява,особено сблъсквайки се с неграмотността на лекарите в Бг,е ужасяващо.Тялото ти гасне,разпада се ,боли го ,не спиш с нощи от болка,паметта ти отслабва,а докторите ти казват ,че нищо ти няма,намекват ти дали не си внушаваш.Започваш да се съмняваш в преценката си.До момента в който не правиш неврологичен припадък и осъзнаваш,че ти си наистина болна и трябва да разбереш от какво,докато още може да ходиш.Сама се диагностицирах,сама си пуснах изследвания ,докато докторката ми ми казваше-,,Това,че си ухапана от кърлеж,не значи че си болна от лаймска.Според мен си внушаваш.''Уви ,не си.Тестът за лаймска,стара инфекция бе положителен.А,докторката беше,милата,толкова изненадана...Сега се лекувам в Румъния,защото там имат силни лекарства за лаймска и специалисти в областта.Българсите инфекционисти не са специалисти по Лайм.А лечението в Румъния не е скъпо,но знаеш че си при хора,които не ги мързи да се образоват и да четат.Хора,внимавайте.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар