IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортът на мъжете: Тичане и вдигане на тежести

30 май 2019 05 30

Това поддържа най-добре костите им, смятат учени

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Не карането на велосипед, а тичането или вдигането на тежести е по-полезно за мъжете, смятат американски учени.

Според специалистите именно този вид спорт поддържа костите на представителите на силния пол по-добре, съобщава Daily Telegraph.

Учени от университета на Мисисипи измериха костната плътност на доброволци на възраст от 35 до 50 години и установиха, че 28 процента от мъжете имат признаци, предшестващи остеопорозата, в сравнение с 26 процента от жените.

Резултатите са изненадващи, защото се смяташе, че тази осакатяваща болест е по-разпространена сред дамите. Най-добрият начин да се поддържа костната минерална плътност е с упражнения с натоварване с тежест, като ходене, бягане и скачане.

Вдигането на не много големи тежести също е полезно. Балансираното хранене е важно, но хората са склонни да надценяват значението на калция за здравите кости. Калцият е важен, докато костите се развиват, обясни д-р Бас от екипа. След това са по-важни упражненията за натоварване с тежест, за да се поддържат костите здрави.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари