IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабни за лятото: Храни и напитки, които да избягвате

30 май 2019 08 30

Внимавайте със замразените продукти

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Времето става все по-горещо и сигурно много от вас си мечтаят за почивка на плажа. Но преди да си пуснете отпуска и да започнете да броите дните до заминаване, е добре да се погрижите за фигурата си, за да не ви е срам, когато легнете на кърпата по бански.

Май и юни са времето, през което е добре да започнете по-здравословно хранене и някакъв вид спорт, за да стегнете тялото. Звучи лесно, но след като изминат няколко дни, мотивацията на човек пада и той може да кривне от режима си. Причината е, че няма достатъчно воля и най-вече това, че не е достатъчно информиран какво е по-добре да яде и как да се движи, за да отслабне плавно и без риск за здравето му.

Бисквитки, крекери, чипс, кексчета, кроасани... Това са все пакетирани храни, които ние много обичаме и похапваме често, особено когато нямаме време. Но те съдържат въглехидрати, които попадайки в организма се превръщат в прости захари, навлизащи директно в кръвта. Ето защо инсулинът се покачва, но кръвната захар остава ниска и вместо да усещаме енергия, ние се чувстваме лениви. Така посягаме към вредните сладкиши отново и отново.

Tialoto.bg подбра няколко храни и напитки, които трябва да избягвате, ако спортувате и имате желание да отслабнете или просто да се пречистите от токсините:

Продукти с малко мазнини

Някои хора смятат, че като не ядат мазни продукти, се хранят по-здравословно. Но проучванията показват, че при това те са склонни да изядат с около 30% повече храна и рискът от преяждане се увеличава. Според данните, при храните с по-малко количество мазнини, производителите използват повече други подобрители на вкуса – като захар и вредните Е-та. А те повишават теглото.

Замразени храни

Всеки има ден от седмицата, в който прибягва до замразени продукти. Те може да се приготвят много по-бързо, но за да издържат повече време, са пълни с натрий и други консерванти. А те имат свойството да задържат вода в тялото. Друг е въпросът, че са пълни с калории. Ако искате да имате перфектно тяло, бягайте далече от замразените храни, особено от полуфабрикатите.

Напитки с подсладители

Сигурно сте се заглеждали във витрините на фитнеса, където се продават напитки с най-различни цветове. Те може да се рекламират за диетични, но ако се зачетете в етикетите, ще откриете, че в някои от тях има изкуствени подсладители. А те не могат да ви заситят. Също така, не пийте газирани напитки, те само надуват корема и ви карат да поглъщате още сладко.

Въглехидратни храни

Доказано е, че намаляването на въглехидратите в менюто спомага за отслабването и понижаването на инсулина в кръвта. Белият ориз, както и други зърнени храни като просо, царевица, овес, жито, ечемик, съдържат между 55 и 75% въглехидрати. На второ място, ако искате по-здравословен начин на живот, елиминирайте или похапвайте по-рядко спагети, сухари, бял и ръжен хляб, както и други подобни тестени изделия.

Може и да не знаете, но някои зеленчуци също съдържат доста въглехидрати. Ето защо когато ви посъветват да консумирате повече от тези продукти, не трябва да наблягате на картофите – във варените има около 14%, а в пържените между 35 и 40%.

Алкохол

Всеки си казва, че няма да му стане нищо от една чаша бяло вино вечер. Първият път спазва мярката, но после се отпуска. Диетолозите не препоръчват пиенето на алкохол по време на режим за отслабване или стягане. Калориите в тези напитки само водят до по-силно чувство на глад и неприятен махмурлук на другия ден, който от своя страна е предпоставка за преяждане със захарни изделия.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари