IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боровинките предпазват от сърдечни болести

5 юни 2019 11 50

Малките сини плодчета са доста полезни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Добре знаем, че плодовете са полезни за тялото поради голямото количество витамини и антиоксиданти, които съдържат. Определен плод обаче може да се окаже още по-важен за нашето здраве. Според проучване, боровинките са полезни за сърцето. Яденето на една чаша от сините плодове намалява риска от сърдечни заболявания с до 15%. Експертите съветват всеки да включи в диетата си горските плодове. Според Един Касиди, която води изследването, затлъстяването значително увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Проучването първоначално започнало като експеримент, който да покаже дали боровинките имат ефект върху хора, които се борят с наднормено тегло.

Снимка: iStock

Участвали са 138 души между 50 и 75 години, всички страдащи от болестта. „Резултатите показаха, че една чаша на ден боровинки подобрява съдовата функция и артериалната скованост, което помага да се намали риска от сърдечни заболявания между 12 и 15%“, сподели Питър Къртис, който е съосновател на изследването.

Това не означава обаче, че трябва да ядете само боровинки. Прекаленият прием може да доведе до странични ефекти, затова не яжте повече от една чаша на ден. Тези плодове са богати на Витамин C, Витамин K и магнезий.

Снимка: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари