IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите на доматения сок – понижава кръвното

6 юни 2019 09 40

Грижи се и за регулиране на „лошия“ холестерол

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Една много полезна напитка, която не трябва да се пренебрегва е доматеният сок. Според учени от Токийския университет ползите от него са много, като сред най-важните е понижаването на кръвното налягане, съобщава сайтът Юрик Алърт.

По думите на учените, този продукт се грижи за понижаването на нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта, които се свързват с „лошия“ холестерол.

До този извод учените стигнали след като провели изследване, в което участвали 184 мъже и 297 жени на средна възраст 58 години.

В продължение на една година те консумирали толкова доматен сок, колкото пожелаят. Употребата на напитката способствала за намаляването на кръвното налягане на 94 участници в експеримента с хипертония.

Систоличното им налягане спаднало от 141 на 137 милиметра живачен стълб, а диастоличното – от 83 на 80. Нивото на холестерола, свързано с липопротеините с ниска плътност, при 125 участници се понижило средно от 155 на 149,9 милиграма на децилитър.

Изрично се споменава, че положителният ефект от доматения сок не се влияел от пола на участниците или от тяхната възраст.

Боровинките предпазват от сърдечни болести

5 здравословни алтернативи на спортните напитки

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари