IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет начина за справяне с целулита

10 юни 2019 11 50

Какво да ядем и да пием, за да изглеждаме добре през лятото

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Преди разгара на лятото всеки се опитва да отслабне възможно най-бързо. Освен борбата с килограмите обаче, има и друга битка, която не трябва да се забравя, а именно – с целулита. Причината за появата на целулита е натрупването на мастни клетки и разширяването им под кожата. Те се притискат към тъканите, причинявайки неравномерно появяване в бедрата, задните части и по горната част на ръцете. Това може да се окаже доста неприятно и да сломи духа за море.

Обаче не е нужно да оставате затворени вкъщи по време на сезона на бански или пък да избягвате прилепналото облекло. Добавянето на правилните храни и напитки към вашата диета може да намали целулита. Ето някои от тях, които ще ви помогнат да се чувствате уверени в стройната си фигура.

Сьомга


Запасете се добре с този вид риба. Той е богат на антиоксиданти, които разграждат мастните клетки в целулита, споделя д-р Джошуа Зейнхер – директор по козметични и клинични изследвания в дерматологията в Ню Йорк. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в сьомгата намаляват апетита и укрепват тъканите и влакната в кожата. Това намалява натрупването на токсини в кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Слънчогледови семки


Макар да са забранени в повечето диети, семките помагат за справянето с целулита. Те са добър източник на витамин Е, калий, цинк, както и витамин B6. „Не само, че B6 помага по-бързо да се усвоят протеините, които укрепват и възстановяват съединителната тъкан, но също така семките са естествен диуретик. Премахват излишната вода и подуването на корема“, споделя д-р Рания Батайнех. Подуването на корема може да направи целулита по-видим, а благодарение на семките, той лесно се премахва.

Горски плодове


Боровинките и къпините увеличават производството на колаген, помагайки за създаването на нова тъкан на кожата, което подобрява тонуса и нейната текстура. Но това не е всичко. Тези тъмни горски плодове съдържат и антиоксиданти, които разграждат мазнините, прикрепени към съединителната тъкан. „Това позволява на кожата да задържи мазнините под нея и да не изглеждат като бучки“, споделя д-р Зайчнер.

Ябълков оцет


Освен че е добър за овкусяване на салати, този вид оцет е пълен с калий, магнезий и калций, които изхвърлят токсините и облекчават задържането на вода около бедрата и стомаха. Резултатът от това е намалено подуване и по-малко целулит. „Прочистването от токсините спомага и за изхвърлянето на хормоните на стреса, детоксикацията на черния дроб и ребалансирането на производството на естроген, което допринася за намаляването на целулита“, споделя д-р Шемек.

Зелен или билков чай


Зеленият и билковият чай спират разширяването на мастните клетки, които причиняват целулита. Също така ниското съдържание на кофеин в чая отмива токсините и дехидратира мазнините, което намалява до минимум мастните клетки, които се притискат към кожата и по този начин се появява подуване. Кафето не е добро решение за сутрешна напитка, тъй като големите количества кофеин дехидратират клетките твърде много и това кара тялото ви да задържа течности и токсини, които разширяват мазнините под кожата.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари