IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредна ли е солта? Ако е в повече - да, ако е в по-малко - също

12 юни 2019 07 30

Специалист коментира, че през лятото имаме нужда от повече сол

Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната, подчерта в „България сутрин“ нутриционистът Яна Данаилова.

Тя разясни, че в топлите дни, когато човек се поти повече и изпитва по-голяма нужда да яде сол, хората с бъбречна недостатъчност и хипертония трябва да внимават с консумацията ѝ, тъй като за тях това може да бъде опасно за здравето.

Данаилова допълни, че обикновената трапезна сол, която е йодирана, няма нищо общо с нерафинираната. Причината е, че в нея няма толкова калий и други минерали, колкото е необходимо на човешкото тяло.

„В нерафинираната сол има много минерали, които са важни за електролитния баланс на нашето тяло. Ниската консумация на сол е не по-малко вредна от прекомерната. Скритата сол в храните може да застраши здравето ни. Хората с хипертония и бъбречна недостатъчност трябва да внимават с консумацията на сол. Важно е да консумираме сол, но е важно да го правим умерено“, обясни тя.

Нутриционистът също така разкри, че Световната здравна организация всяка година сваля препоръчителната дневна доза сол, като тя е била 6 грама на ден, но отново е редуцирана.

„От чисто физиологична гледна точка, губим сол когато се потим. Тогава е нормално да изпитваме повече жажда, за да компенсираме загубата на течности и да консумираме повече сол. Когато има нарушение на баланса на минерали в тялото, ние компенсираме тази липса с храната си. Много здравни институции обръщат голямо внимание на количеството сол, което е препоръчително да приемаме“, каза Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари