IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Праскови – сладка свежест за лятото

17 юни 2019 09 40

Направете си студен чай с плода

IStockphoto

IStockphoto

Лятото ни предлага разнообразие от плодове. Един от тях ни е любим. В цвета му са скрити слънчевите лъчи. Той е вкусен и много полезен. Взимаме го с нас на излети в планината, за похапване на плажа и пред басейна. Точно така, това е сладката и сочна праскова.

Въпреки че не се смята за суперплод, прасковата определено не отстъпва на другите по качества. Тя съдържа голямо количество антиоксиданти, пектин, каротин, киселини като лимонена, винена и ябълчена... От витамините в плода има фолиева киселина, C, A, Е и K.

Доказано е, че за да си набавим необходимото количество витамин С за деня, трябва да похапнем само една праскова. Що се отнася до минералите, плодът е пълен с желязо, калий, магнезий, селен, цинк, фосфор и други.

Защо прасковите са толкова полезни?

Основното предимство на прасковите е, че са нискокалорични. Ето защо хората, които са на диета, ги ядат без проблем, разбира се, в умерени количества, защото съдържат естествени захари.

Прасковите подпомагат храносмилането. Това се дължи на фибрите в тях, които насърчават придвижването на храната по червата. Те предотвратяват подуването на стомаха. В една средно голяма праскова има около 2 грама фибри, част от които са неразтворими. Именно те помагат при запек. Докато разтворимите са любима храна на полезните бактерии, които живеят в червата ни.

Череши – скъпи, но полезни!

Като плод, който съдържа витамини и минерали, прасковите са и натурално средство в грижата за кожата. Съединенията в тях задържат влагата за по-дълго време. Те я защитават и от вредните слънчеви лъчи, защото са богати на каротен.

Прасковите имат антиоксидантни свойства. Те стимулират имунната ни система през лятото.

Източник: IStockphoto

Студен чай с праскови – за повече свежест в жегите

Вместо да купувате готов студен чай, може да си го приготвите вкъщи. За целта изберете по-лек чай, например липов.

3 смутита с ягоди, които да пиете в горещините

Как да си го приготвите

Сварете 1 литър липов чай и го оставете да изстине. Добавете малко мед на вкус и нарежете 1-2 праскови в съда. Сложете няколко резенчета лимон и приберете в хладилника. Ще се получи страхотна напитка, с която да се освежавате през деня.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари