IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зумбата – перфектна за свалянето на килограми

19 юни 2019 07 30

Упражненията, които съчетават в себе си танци и бойни изкуства, набират все по-голяма популярност

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не всички обичат да ходят на фитнес или да практикуват йога, за да останат във форма. За щастие, има решение за тези хора и това е зумбата.

Зумбата е високоинтензивна тренировка, която включва упражнения от аеробиката. Тя се основава на танци и е създадена от колумбийския танцьор и хореограф Алберто Перез през 90-те години на миналия век.

Зумбата съчетава елементи на танци, аеробика и фитнес. Най-често се включват движения от самба, меренге, салса, хип-хоп и бойни изкуства, които често се изпълняват заедно с клекове и удари.

Популярността на този вид тренировки нараства много бързо през последните години, като близо 14 милиона души от повече от 151 страни посещават зумба класове.

За един час, в който практикувате зумба, вие изгаряте между 300 и 900 калории. Ако обедините танците заедно със силови упражнения и балансирана диета, влизането във форма ви е гарантирано.

Проучване, направено сред жени на възраст от 18 до 22 години, които участват в зумба класове, показва, че те изгарят по 18-22 калории в минута. Зумбата продължава около 40 минути, което прави 370 калории на ден.

Броят на калориите които изгаряте зависи от редица фактори, включително тегло, възраст, генетика, интензивност на тренировките и нивото ви на подготовка, но със сигурност ще имате видим ефект, ако сте постоянни в зумба танците.

Ако искате да си поставите цели за отслабване, трябва да се придържате към реалистични такива. Според Американския съвет за упражнения, трябва да се целите да изгорите между 300 и 400 калории в една сесия на зумбата.

Ако смятате, че не постигате това количество, трябва да увеличите интензитета на тренировките. Също така е хубаво да се ходи по 2-3 пъти през седмицата, за да се подобри ефективността.

Храненето също е от голямо значение. Ако се затруднявате да балансирате здравословна диета, има няколко съвета, които може да ви помогнат:

Всяко ястие през деня трябва да съдържа пълнозърнести храни като кафяв ориз, овес и киноа.

Избягвайте да приемате въглехидрати като паста, бисквити и бял хляб.

Яжте повече протеин като риба, яйчен белтък, пиле и тофу.

Включете плодовете и зеленчуците във всяко хранене.

Правете чести и малки хранения.


Освен че помага за бързото отслабване и е забавна, зумбата е полезна и за сърцето, както и подобрява настроението и увеличава енергията.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари