IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво говори апетитът ви за храна?

21 юни 2019 09 50

Ако искате сладичко, пийте повече вода

IStockphoto

IStockphoto

Ягоди, шоколадова торта, баничка, соленки, сочна пържола... Ако попитате няколко човека какво им се яде в момента, ще ви дадат различни отговори. Понякога ние не сме гладни, но заради стреса, който имаме, искаме да похапваме. А предпочитанията са какви ли не не само заради вкуса ни, но и под въздействието на стреса и нашите емоции.

Най-често когато сме тъжни или под напрежение, ние се тъпчем с вредни храни. Много хора ядат сладкиши, когато са разстроени и смятат, че захарта ще им помогне да се почувстват по-добре, но по този начин само си вредят.

Всички ние се изкушаваме и прекаляваме с яденето поради една или друга причина. Ето какво „говори“ апетитът ви към отделни храни:

1. Желание за шоколад – нуждаете се от магнезий

Понякога тялото ни алармира, че има някакъв проблем чрез апетита за определена храна. Например неистовото желание за шоколад в най-неподходящото време на деня. Натуропати предупреждават, че когато искате да си вземете една плочка от сладкото изкушение, а „ометете почти всичко, то организмът ви се нуждае от повече магнезий, хром и витамин В. Ако не можете да се удържите, по-добре е да си купите по-качествен черен шоколад, в който има поне 70% какао. Шепа сурови бадеми също ще ви помогнат да заситите чувството за глад, защото в тях има голямо съдържание на магнезий.

2. Нещо сладичко – трябва ви вода

Ако ви се яде нещо сладко като кексче или тортичка, то или кръвната ви захар е ниска, или тялото ви е дехидратирано. Понякога хапването на сладкиши не е най-доброто решение, защото може да предизвика хаос в метаболитната ви система и сухота в устата. Преди да посегнете към тях, изпийте поне една чаша вода. Ако жаждата продължава, яжте ябълка или някакъв друг плод.

Четири начина, по които джинджифилът помага за отслабването

Въпреки това, желанието за захар може да се дължи и на депресия, коментира натуропатът Меган Хеймер.

3. Копнеж за солени храни – тялото „иска“ витамини от група В

Апетитът за солени храни може да се дължи на няколко основни причини. От тях по-сериозни са недостигът на натрий, прекомерното похапване на захар или твърде много калий в тялото. Все пак не бива да налитате на твърде солените храни и за предпочитане избягвайте обикновената готварска сол. Вместо нея ползвайте хималайска.

Ако по време на стрес ви се яде сладко, най-вероятно се нуждаете от витамини от група В. Приемът им ще „потуши“ глада ви.

4. Желание за пържено – повече есенциални мастни киселини

Домашен чипс, пържени тиквички... Ако усетите, че в конкретен ден ядете предимно пържени храни, то това си има своето обяснения – тялото ви алармира, че му трябват повече есенциални мастни киселини. Пържените яйца и беконът за закуска обаче съдържат повече трансмазнини, които организмът обработва по-трудно.

Сладолед в горещините – полезно ли е?

Вместо пържени кюфтета или патладжани, си хапнете едно авокадо с малко зехтин или ленено масло, може и гръцка салата. Някои ядки също съдържат от здравословните мазнини. Алтернатива са и по-мазните риби като сьомга или херинга. Не забравяйте, че 60% от мозъка е мастна тъкан и затова тялото ви се нуждае от есенциални мастни киселини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари