IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кучетата могат да надушват рак

24 юни 2019 07 30

Три кучета от породата бийгъл са били тренирани успешно

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Кучетата вече са доказани като най-добрия приятел на човека, като защитник на дома и една от най-приятните компании за самотния човек. Но някои от тях вече прибавят и още едно качество към реномето си.

Става въпрос за три кучета, които са били тренирани да надушват рак. В ново проучване, публикувано в журнала на Американската остеопатична асоциация, експерти твърдят, че успешно са научили три бийгъла да се справят с поставената им задача, а именно да надушват рак на белия дроб.

Благодарение на това си откритие, учените се надяват да започнат нова технология, базирана на обонянието на животните, чрез което те да надушват коварната болест.

Изследователите от колежа по остеопатична медицина във Вашингтон решили да обучават бийгъли, които са известни със своите обонятелни възможности. Обучението е траело осем седмици, а целта му е била да се идентифицират разликите между кръвните проби, взети от здрави и от болни пациенти.

Ако животните надушат рак, те сядат пред човека, а ако всичко е наред – те продължават с друг човек.

След приключването на теста, кучетата са имали 97% успех. „Използвахме кучетата, за да „сортират“ слоевете аромат, докато не идентифицират биомаркерите“, заяви д-р Томас Куин, водещ на изследването. „Все още предстои много работа, но напредваме добре“.

Доволни от успеха на първия си опит, учените са започнали ново проучване, което да изследва дали кучетата могат да усетят рак само по дъха.

Целта е да се разбере кои биомаркери влияят на животните и да се разработи технология, подобна на тестовете за бременност, която веднага да съобщава на хората дали страдат от коварната болест.

„В момента се оказва, че кучетата имат по-голям успех да разберат дали страдаме от рак, отколкото някои напреднали технологии“, заявява д-р Куин. „Когато научим как точно разбират и по какви фактори, ще имаме възможност да напреднем още“.

Целта на изследванията е да хванат рака още в началния му стадий.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари