Лятото е в разгара си. Температурите навън се покачват и всеки от нас търси начин да се разхлади. Похапването на някои храни, богати на вода, помага да се почувстваме по-освежени в жегата.
Динята е най-популярният плод през лятото. Той е нискокалоричен – в близо 150 грама има около 45 калории, освен това съдържа полезни витамини като А и С. Други полезни вещества, които се съдържат в него, са магнезий, желязо, калций.
Защо динята през лятото е толкова полезна?
Съдържа много вода
На първо място, тялото ни се нуждае от достатъчно течности, за да бъде хидратирано. Тук не говорим за сладките сокове и газираните напитки. Смята се, че над 90% от динята е вода. Затова хората я похапват често в горещините.
Кайсии – нискокалорично изкушение за лятото
Според данните от изследване, публикувано в „The Journal of Nutrition“, жените, които имат недостиг на вода в жегата, имат силно главоболие, проблеми с концентрацията, чувстват се уморени. Затова лекарите препоръчват пиенето на поне литър и половина/два вода, както и консумация на диня по-често.
Богата е на ликопен
Може би знаете, че доматите са богати на това вещество, но сигурно ще се учудите, защото неговото количество в динята е много по-голямо. Ликопенът е мощен антиоксидант, който подобрява детоксикацията на организма и се бори със свободните радикали, попаднали в него.
Една малка купичка с диня съдържа близо 1,5 пъти повече ликопен отколкото в същото количество добре узрели домати.
Сокът ѝ е много полезен
Сигурно сте рязали диня. Освен че ръцете ви лепнат, в съда, в който я поставяте, остава сок. Не го изхвърляйте накрая, а го изпийте, защото той е много полезен.
Испански учени откриват, че сокът от плода облекчава мускулните болки след тренировка. Една чаша от него може да се пие преди или след интензивно натоварване.
Праскови – сладка свежест за лятото
Друго предимство на динята и сока от нея е, че отпуска кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Това се дължи на аминокиселината L-цитрулин, която се преработва в L-аргинин.
Ако искате да си набавите достатъчно витамини, минерали и антиоксиданти чрез динята, по-добре я съхранявайте на стайна температура.
Източник: Pixabay
Коментари