IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкохол, кафе... Какво причинява подуване?

3 юли 2019 09 30

Избягвайте някои храни и напитки през лятото

Pixabay

Pixabay

Лято е и жегата ни кара да се чувстваме лениви и отпуснати. Понякога по-широките дрехи са много по-удобни, но колкото и дрехи да сменим, няма как да се избавим от неприятното подуване на корема.

Някои храни дразнят стомаха, като в горещините образуването на газове и дискомфортът се засилва. Затова трябва да се съобразите какво точно слагате в чинията си, за да нямате този проблем. Ето няколко храни и напитки, които е по-добре да избягвате в следващите няколко месеца, за да нямате подут корем всеки ден:

1. Газирани напитки

Добре изстудени, те ни разхлаждат през лятото, но не са никак полезни за стомаха. Мехурчетата, създадени при карбонизацията, причиняват образуването на газове. Освен това газираните напитки съдържат захари и някои добавки, които засилват чувството за жажда.

2. Захарни изделия

Бонбончета, близалки, енергийни барчета, дъвки и разни други дребни захарни изделия. Те са любими не само на децата, а и на много възрастни. В съдържанието им влизат сорбитол, ксилитол, лактитол, манитол, еритритол и малтитол. В тях няма голямо количество калории, но са идеалната предпоставка за подуването на корема. Те се абсорбират от тънките черва, където бактериите ги използват за храна. Получава се процес на ферментация, която причинява газове, подуване и неприятни болки.

3. Кафе


Малцина са онези, които не започват деня си с него. Кафето може да е любимата ви напитка за тонус, но не прекалявайте с него през лятото. Кофеинът в ароматната напитка дразни лигавицата на стомаха и веднага води до подуване, ако се приема на гладен стомах. Другите добавки към кафето също може да са причина за газове, например някои изкуствени сметани или прясно мляко.

4. Солени храни

През лятото често злоупотребяваме с някои храни. Времето навън е хубаво, ние ходим на разходка в парка, където хапваме чипсове и снаксове, правим си питници със сандвичи и бургери... Солените храни също подуват стомаха. Забравете за мазните банички сутрин и картофения чипс с биричката вечер, ако често имате неприятно къркорене на червата.

Солта има способността да задържа течности в тялото. Ето защо преди да купите нещо, четете внимателно етикета за това колко натрий съдържа.

5. Ябълки

Диетичен плод, който определено е много здравословен, защото е пълен с витамини, но той също причинява ужасно подуване. И както казват нашите баби: „Остъргва корема“.

6. Броколи

Като член на семейството на кръстоцветните зеленчуци, броколите са богати на хранителни вещества. Те помагат при възпаления, но и причиняват газове. Затова диетолозите не ги препоръчват за консумация през лятото, особено късно вечер.

7. Алкохол

Ако сте на определен хранителен режим или диета, сигурно си позволявате по една чаша вино вечер. През лятото определено се пие повече алкохол, но той също е виновен за подутия стомах. Спиртните и газирани напитки като бирата, също дразнят и без това чувствителните черва. В някои има глутен, който причинява газове. Така някои хора си правят така наречената „бомба“ като ядат храни, които подуват и пият голямо количество алкохол.

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари