IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се грижим за татуировките си?

8 юли 2019 05 30

Какво трябва да правите и какво – не, когато се сдобиете с нова рисунка

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

За всеки почитател на изкуството сдобиването с татуировка е едно от най-вълнуващите неща. Причините, които стоят зад тази крачка са различни при хората – от знаково събитие, което искате да запомните до прикриване на неприятни белези.

Независимо какви са подбудите ви, всеки татуист ще ви каже, че ключът за запазване на една татуировка е добрата грижа за нея. Има неща, които трябва и такива, които не трябва да правите, когато се сдобиете с такъв вид рисунка.

Не мокрете татуировката докато не заздравее

Независимо дали сте за първи път в студио за татуировки, или пък сте редовен посетител, трябва да запомните, че не трябва да мокрите новата си рисунка докато не заздравее напълно. Тя се третира като отворена рана, която, ако я изложите на вода, ще предизвикате инфекция.

Хубаво е да избягвате ваните, плуването в басейни и морето и къпането с много топла вода. За да предотвратите негативни резултати, е хубаво да покривате татуировката, когато се къпете.

Не се чешете

Често срещано е мястото, където се намира татуировката ви, да е раздразнено и да ви сърби няколко дни след като сте посетили татуист. Трябва обаче да устоите на желанието да се почешете, защото това може да навреди на визията на рисунката.

„Много е лесно да се забележи, когато някой се е чесал през първите няколко дни, защото липсват части от татуировката“, споделя Джулия Чампионе, която е собственик на студио за татуировки.

Не забравяйте слънцезащитните кремове

Освен че са вредни за кожата, UV-лъчите са опасни и за татуировките. Слънцето може да предизвика преждевременно избеляване и затова не трябва да излизате без да сте се намазали. „Когато заздравее татуировката, трябва да се мажете винаги със слънцезащитни кремове преди да излизате, за да се запази хубава през следващите 10-20 години“, споделя Чампионе.

Хубаво е да прилагате крем с 50-ти фактор защита и не е препоръчително да се излагате много на слънце. Ако отивате на море веднага след като сте се сдобили с татуировка, стойте повече време под чадъра, за да запазите рисунката си по-дълго време.

Поддържайте татуировката си чиста

Едно от най-трудните неща е да поддържате татуировката си чиста без да я мокрите прекалено много. Ако новата ви рисунка е суха и ви сърби, което е често срещано, има няколко стъпки, които ще ви помогнат да се справите с проблема.

Винаги трябва да имате в себе си лосион, с който да се мажете. Хубаво е да се консултирате с вашия татуист какво мазило да си вземете. Също така трябва да поддържате рисунката си чиста. Ако не сте сигурни как да следвате тези стъпки и какво точно трябва да правите, хубаво е да се консултирате с татуист.

Винаги слушайте тялото си

За да запазите татуировката си за дълго време и да останете здрави, е хубаво да наблюдавате какво тялото ви показва и какво ви казва. Ако усетите, че нещо не е наред с кожата ви, трябва да потърсите лекарска помощ. Най-често срещаните проблеми са свързани с алергии към мастилото, което се използва.

Не трябва да се притеснявате, ако вдигнете лека температура веднага след процедурата. Това е нормално, защото тялото ви се бори с чуждите „организми“, които са попаднали в него. Но ако все пак треската продължи по-дълго време, трябва задължително да се свържете с вашия лекар.

Хидратацията е важна

Пиенето на достатъчно количество вода и поддържане на хидратацията в кожата може да подобри вида ѝ. Тъй като татуировката се счита от организма като вредител, е хубаво да пиете повече течности, за да помогнете на организма да свикне по-бързо с нея.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари