IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни начини да преборите безпокойството

18 юли 2019 05 40

Научете се да дишате дълбоко

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Живеем в свят, в който много хора страдат от безпокойство и стрес всеки ден. Причините за това са много, включително финансова нестабилност, проблеми в семейството или в работата. Понякога дори и приятелската помощ не е достатъчна, тъй като в такива моменти често човек има чувството, че досажда на околните със своите проблеми.

Ако не искате да ходите при терапевт или да си излеете мъката пред други хора, има лесни решения, които могат да ви помогнат в борбата със стреса. Те са толкова прости, че може да ги практикувате дори и вкъщи, където се чувствате най-добре.

Важно е обаче да знаете, че промяната в ежедневието ще ви окаже резултат след време, затова не трябва да се отчайвате и трябва да сте търпеливи.

Ето няколко изпробвани начина, които ще ви помогнат да победите безпокойствието.

Напишете си проблемите

Опитайте се да развиете навика да записвате всичко, което ви притеснява, стресира или ви изтощава психически. По този начин ще разберете какво точно пречи на ежедневието ви да протича спокойно и се опитайте да избягвате тези неща.

Например, ако имате притеснение от ползването на метро, намерете начин да стигате до работа с друг градски транспорт. Ако все пак това е единствената ви възможност за придвижване, то намерете вагон, в който има хора, които могат да ви помогнат в критичен момент.

Обърнете внимание на съня си

Колкото и банално да звучи, сънят има огромно значение за боренето със стреса. Направете си такъв режим, в който да си лягате навреме, за да може на следващия ден да се чувствате свежи и готови за работа. Трябва да заспивате по едно и също време всяка вечер.

Също така е добре да се уверите дали леглото ви е удобно и температурата, на която спите е нормална. Не трябва нито да ви е прекалено топло, нито твърде студено, тъй като тялото няма да може да се успокои и да заспи.

Концентрирайте се върху дишането си

Когато усетите, че у вас се надига напрежение и сте на път да получите паник атака, концентрирайте се върху дишането си. Започнете да дишате бавно и дълбоко за около няколко минути.

По този начин ритъмът на сърцето ви се забавя и изпраща сигнали към мозъка ви, че всичко е наред и няма нужда от притеснение. Важното е да знаете, че няма нищо срамно в това да дишате дълбоко дори да се намирате на обществено място. Целта е да се успокоите, а не да се притеснявате за околните.

Отпуснете мускулите си

Когато сте стресирани, първото нещо, което правите е да стискате челюстта си и да напрягате мускулите си. Ако усетите, че навлизате в такова състояние, започнете поетапно да отпускате всяка част на тялото си. По този начин ще намалите тежестта, която чувствате и напрежението само ще се изпари.

Забравете за кофеина и алкохола

Много хора смятат, че алкохолът е това, което ще им помогне да забравят за проблемите си. Но е точно обратното. Според учени, кофеинът и спиртните напитки повишават нивата на стрес и още повече задълбочават съществуващите симптоми на безпокойство. Затова, намалете напитките, които съдържат тези съставки, за да се чувствате по-добре.

 

Снимка: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари