IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е агорафобия и как да я лекуваме?

18 юли 2019 11 50

Наскоро певецът Роби Уилямс сподели, че три години се е борил със страха си

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Един от най-големите проблеми на обществото в днешно време са страховете от околния свят. Много от хората се борят със състояния, които не им позволяват да излизат сред хора или пък възпрепятстват общуването им.

Само преди няколко седмици Роби Уилямс сподели, че три години е страдал от агорафобия и не е искал да напуска леглото си. Макар да звучи невероятно човек, който изнася десетки концерти на година, да има страх от обществото, певецът признава, че не е имал сили за нищо. „Тялото и умът ми не ми позволяваха да върша каквото и да било“, споделя той.

Уилямс не е единственият изпълнител, който страда от подобна фобия. Бившият член на поп групата One Direction, Лиъм Пейн, също е изпитвал страх да излезе пред публика. Неговият колега Зейн отменяше на няколко пъти концертите си заради депресия и притеснение.

Агорафобията представлява състояние, в което човек се страхува да попадне на място, от което не може да избяга или да се добере бързо до помощ, ако се случи някакъв проблем. Тя често е представяна грешно, тъй като някои хора смятат, че това е страх от отворени пространства. Всъщност, агорафобията е много по-сложно психологическо състояние, свързано със специфични обстоятелства, характерни за всеки човек.

Например, някой може да развие страх от пътуване в градския транспорт или пък от попадане в голяма тълпа в търговски център. Най-точно казано, агорафобията е състояние, в което човек развива паник атака, когато се намира на определено място, с което асоциира опасност. Най-често, страдащите от такъв тип психическо разстройство се опитват да избягват ситуации, в които се чувстват несигурни.

Това може да накара страдащия да не напуска дома си и се стига дотам, че започва да пазарува онлайн, за да не се среща с обществото. Според Националната служба по здравеопазване в САЩ, това състояние се наблюдава два пъти повече при жените отколкото при мъжете.

Симптомите често приличат на тези, развиващи се при паник атаките. Може да усетите силно сърцебиене, затруднено дишане, гадене и да ви облива студена пот. Агорафобията често се поражда, ако страдате и от други психически разстройства, но може да се зароди и при стрес от минала травма. Например, ако сте пострадали в катастрофа или пък сте преживели тежка загуба.

Всеки, който страда от агорафобия, трябва веднага да се свърже с терапевт. Ако не искате да напускате дома си, може да направите консултация по телефона. Въпросите, които ще ви бъдат зададени, ще са свързани с това какво е отключило състоянието и е много важно да бъдете максимално подробни.

В зависимост от това в какъв стадий на агорафобия се намирате, ще ви бъде назначено най-доброто лечение. В някои случаи промяна в ежедневието върши чудесна работа. Например, може да започнете да правите упражнения, да ядете по-здравословно, да намалите алкохола и кофеина. В други ситуации може да ви бъде предписана медитация.

Важното е да запомните, че не трябва да се срамувате ако страдате от агорафобия. Свържете се с вашия лекар, който ще ви осигури най-доброто лечение. Също така, може да се обърнете и към най-близките си хора и да им споделите проблема си.

 

Снимки: Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари