IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да овладеете апетита здравословно!

14 декември 2016 06 00

Обилна закуска, спорт и ...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Яде ви се, но вие упорито отказвате храна на организма си, защото искате да отслабнете. Има само един проблем: стомахът ви къркори неутешимо, а хормонът на глада грелин се покачва и ви кара да агонизирате само при аромата на храна.

И все пак фактът, че тялото ви се бушува срещу всякакви ограничения не означава, че трябва да превърнете корема си в бездънна яма, в която да бутате всякакви храни. Може да излъжете глада като потиснете апетита с няколко прости трика:

1. Събудете се с протеини

Експертите по хранене не спират да повтарят, че за добра форма трябва да се хапват повече протеини. Просто е- протеините подхранват мускулите и ви държат сити повече време, тъй като се усвояват и разграждат по-бавно. Изследване на университета Пордю разкрива, че те са най-ефективни сутрин и ако ги консумирате тогава, няма да усещате глад дълги часове наред.

2. Поизпотете се

Тренировката не само ще ви помогне да изгорите калории, но и да поемате по-малко от тях. Изследване, публикувано в American Journal of Physiology разкрива че едночасово кардио убива апетита ви за минимум два часа напред.

3. Добавете грейпфрут

Изследване на Американския институт по хранене и метаболизъм показва, че хората които са хапвали по половин грейпфрут след всяко хранене са отслабнали с 1,7 кг за 3 месеца. Месестата част на плода овладява нивата на инсулин – хормонът, който отговаря за кръвната захар и метаболизма.

4. Дъвки сутрин?!

Университетът на Ройд Айлън е направил кратък експеримент, резултатът от който показва, че ако човек дъвче дъвка в рамките на час сутринта, поема с 67 калории по-малко на обяд. Според една от теориите дъвченето стимулира нерви, които са свързани с областите на мозъка, отговарящи за усещането за ситост.

5. Наблегнете на определени аромати

Според някои учени ароматът на храна може да излъже мозъка, че вече сте яли. Изследване от 2015 твърди, че ако миришете мента в продължение на 2 часа всеки ден, ще поемате с по 2700 калории по-малко седмично! Ароматът на банани, зелени листа и ванилия имал сходен ефект, се казва още в изследването.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари