IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо приготвянето на храната предварително е важно?

5 октомври 2018 07 50

Най-важното е, че ви помага да следвате режима си

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Неоспорим факт: В храненето се съдържат 80 % от успеха ви в процеса на отслабването. И докато много от вас разчитат на базови познания за това какво да хапват и си го приготвят импровизирано на момента, други прецизно си прибират кутийки с храна в хладилника за дни наред.

Сигурно ви изглежда прекалено и вероятно тайно се подсмихвате, когато виждате някой да си вади кутийки с храна, обявявайки го наум за „луд“, но тази подготовка е безценна и повишава ефективността и успеха на диетата ви в пъти. Освен това ви пести:

Време

Когато предварително сте приготвили цялото меню за няколко дни напред, не се налага да пазарувате в последния момент; да се чудите какво да сготвите, което също отнема време.

Пари

Предварителната подготовка ви спестява и пари, тъй като можете да си направите стриктно разпределение на бюджета отрано и да действате по списъка за покупки.

Освен това шансът да излезете на заведение намалява, знаейки че имате пълен хладилник с „кутийки с полезна храна“. Има фирми, които предлагат готови менюта, съобразно нуждите на тялото ви, но те не са много евтини, така че определено си струва вие сами да се заемете с тази задача.

Контрол над порциите

Една от най-големите грешки, които правите, когато сте на диетичен режим е, че прекалявате с порциите… дори да хапвате „правилните“ храни. Когато си подготвяте сами порциите от по-рано, имате възможност прецизно да измерите порциите и да изчислите калорийния си прием за деня в детайли.

Знаете какво консумирате

Друга често срещана грешка, която саботира диетата ви е, че в заведения си поръчвате салата, а се оказва, че накрая поглъщате стотици калории от дресинги и други елементи в нея, които дори не отчитате. В случай, че си записвате калориите някъде, ще ви е много по-трудно да следите калорийния си прием, ако сами не сте си приготвили храната.

За колко дни напред трябва да приготвите храната си?

Дните зависят от това какво консумирате, тъй като готвените храни не могат да стоят дълго време в хладилник, запазвайки качеството си. И все пак, ако залагате основно на месо (печено, скара), зеленчуци (пресни, печени, варени), ориз, кисело мляко, картофи – спокойно можете да планирате поне 5 дни напред менюто си. Изберете кутии, които добре да херметизират храната, за да запазят максимално дълго вкуса и качеството ѝ. В случай, че вкарате супи, яхнии и манджи – по-добре не ги дръжте повече от 3 дни в хладилника. Със сандвичите положението е същото.

Важно! Както и да планирате, гледайте винаги да сте покрили уикенда! Тогава шансът да кривнете от режима си и да се натъпчете с изкушения е най-голям. Бъдете умни и силни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари