IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета за новаци във фитнеса

26 март 2018 07 10

Какво трябва и не трябва да правите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Много хора избягват посещенията във фитнес залите от страх, че ще се изложат, защото си нямат и на представа какво да правят. Винаги съществува опцията да си наемете треньор, ако сте сред тях, но индивидуалните тренировки са си скъпо удоволствие. А и след това той ще ви засипе с „пожелателни“ фитнес добавки, които съвсем ще изпразнят джоба ви.

Не е задължително да имате бицепси като Скалата или воля на атлет, за да не изглеждате глупаво в залата. Като за начало е достатъчно да следвате тези прости съвети:

1. Оставете телефона извън залата

Като за начало вие сте там, за да тренирате. Светът няма да се срути за 1 час. Ако си ровите в телефона, от една страна ще нарушите тренировката си или направо няма да свършите нищо, от друга ще се мотаете и ще пречите на останалите. Хубавите зали са пълни с хора, които си чакат реда за отделните уреди и ако вие се почесвате на някой от тях, докато ровите по телефона си или безхаберно се мотаете из средата на залата, ще си спечелите укорителните погледи на останалите.

P.S. Говоренето по телефона, докато „бягате“ по пътеката, не е тренировка!

2. Отидете с план

Влизането във фитнес залата без никаква идея какво да правите е като да попаднете в Бермудския триъгълник. Ако започнете да питате другите за всичко, може и да си спечелите врагове отначало, тъй като повечето трениращи бързат и са фокусирани изцяло върху себе си.

Ако нямате излишни пари за треньор, питайте Google или някой приятел, който тренира от години. Може да се включите и в някоя онлайн група в социалната мрежа или форум, където ще получите полезна информация.

3. Не идвайте с компания

Защото няма нищо по-лошо от пълна тайфа новаци във фитнеса. И винаги може да се посочи кой е лидерът – алфата, който се почесва и иска да блесне с едно вдигане на 200 кг от лежанка. Дотук му стигат силите... и акълът и после започва да ръси шегички на всеки 15 секунди, които събират цялата група около него и не само не вършат нищо полезно, но и пречат на другите с шума и пространството, което заемат.

Ако не ви се тренира сам, вземете приятел и по възможност такъв, който има представа какво прави в залата.

4. Не се дръжте като дете

Повечето новаци дори не поглеждат към дъмбелите, шведската стена, лежанката, които на практика им помагат да изградят стабилни мускули. Вместо това се хвърлят на лъскавите „играчки“, които дори не знаят как да използват.

Не сте там на разкопки или експедиция, заложете на уреди, за които знаете как се употребяват и как ефективно вие да ги употребявате.

5. Учете

За учението няма възраст. И възрастните хора могат да запълнят „празнотите“ в съзнанието си с гледане, питане и тестване. Не бъдете прекалено досадни, може да ви нагрубят тестостеронените типове, но не пречи от време на време да задавате разумен въпрос. Гледайте какво правят другите в залата и помолете за насока, когато сте объркани.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари