IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се погрижите за претоварените мускули

22 октомври 2018 06 40

Няколко бързи трика, които ще ви облекчат

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

След усилена тренировка мускулите болят. За някои това е сладка болка, която означава добре свършена работа, но не забравяйте, че все пак високата чувствителност трябва да бъде третирана по определен начин.

„Болка в мускулите обикновено се появява между 24и48 часа след тренировка и се нарича отложена мускулна болка. Тя представлява малки сълзички в мускулната тъкан, комбинирани с възпалителен процес, което е и причина за болката“, коментира пред MensHealth.com Кристофър Хогрейф, ортопедичен хирург в Нортуестърн Медисин.

Този тип болка се появява след наистина интензивна и натоварваща тренировка, включваща мултифункционални упражнения като клякане или катерене. В резултат не само ви болят мускулите, но и нямате сила, издръжливост и цялостно не се чувствате във форма, за каквато и да е физическа активност. В тези моменти се нуждаете от малко повече помощ за възстановяване на мускулите.

Яжте повече гъби

„Различни източници идентифицират гъбите като храна, съдържаща много противовъзпалителни агенти като полизахариди например, които ефективно ще намалят болката в мускулите“, казва Хогрейф.

Разтягайте повече

Разтягането помага като подготвя мускулите за активно възстановяване. Изследване от 2018 показва, че бегачите, които прекарват с 50 % повече време в разтягане между бяганията, регистрират по-висока издръжливост при следващото бягане. Според учените това е свързано с подобряване на кръвообращението, което намалява кръвния лактат (метаболитният страничен продукт, който причинява възпаление на мускулите ви).

Пийте сок от череши

Сокът от череши е пълен с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества. Проучване от 2010 г. установи, че бегачите на дълги разстояния, които пият сок от череши в продължение на 8 дни, имат значително намалена мускулна болка. „Подобно на гъбите, противовъзпалителните свойства на черешите намаляват мускулната болезненост. Имайте предвид, че черешите съдържат много захар и не трябва да прекалявате с тях“, казва Хогрейф.

Отидете на масаж

Масажът винаги е добра опция. И да, той помага при болка в мускулите, особено ако е след тренировка. Ритмичните движения намаляват възможността за отоци и крампи и стимулират възобновителните процеси в клетките.

Поставете лед

Проучване от 2015 г. разкрива, че прилагането на топло и студено предотвратява увреждането на еластичната тъкан. „Използването на леда в продължение на двадесет минути, последвано от загряване в продължение отново на двадесет минути, може да е ефективен метод в борбата с мускулната болка след активност“, казва Хогрейф.

Носете стягащи дрехи

Целта не е да се похвалите с напомпаните си мускули, а да намалите болката в тях. Натискът от материята пречи на отичането и подуването заради задържане на течност и подобрява кръвообращението.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари