IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 навика след тренировка, които трябва да придобиете

9 юли 2019 05 42

Добрата хигиена е здраве

Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са много важни за тонуса на тялото и балансираното тегло. За да бъдат максимално ефективни и полезни обаче, трябва да следвате някои правила на лична хигиена, които ще ви помогнат да се предпазите от бактерии, раздразнения по кожата и други възпаления. Вероятно повечето от тях правите несъзнателно, но не пречи да си „сверите часовника“:

Мийте си ръцете старателно

След като приключите тренировката не бързайте да пипате лицето си или да сваляте потните дрехи. Първото нещо, което трябва да направите е да измиете ръцете си, които със сигурност не само са потни, но и са замърсени и пълни с бактерии покрай пипането на мократа кърпа, различните уреди, пода.

Избършете уредите, които сте ползвали

Работата ви в залата не приключва веднага с последното упражнение. Погрижете се и за другите, като почистите мястото, което вие сте ползвали. Забършете с парцал уредите и гирите, които вероятно имат мокри петна.

Избършете постелката

Постелката, която ползвате, също се нуждае от прилежно почистване. Ако имате възможност дори да тренирате в зала, носете личната си постелка, върху която ще сте лягали само вие. Ако ползвате обща в края на часа, минете с парцал и препарат и изчакайте няколко минути преди да я сгънете.

Задължителен душ

Някои хора предпочитат да се къпят у дома и си тръгват с мокрите дрехи от залата. Потта е начин да изхвърлите токсините и ненужните неща от тялото и затова е желателно веднага да бъде премахната. Освен това косата ви също ще е потна и мокра и може да доведе до възпаление на скалпа и кожата на лицето. Ако нямате възможност да си вземете веднага душ в залата, носете в себе си по няколко вида мокри кърпички, за да се забършете набързо, докато се приберете.

Изчакайте 10 минути преди да се облечете

Ако сте тренирали активно (силово кардио или силова тренировка) потенето продължава и след края ѝ. Вероятно сте забелязали, че след душа, тъкмо се облечете и продължавате интензивно да се потите. Това може да продължи до 30 минути след края на тренировката. Вероятно не разполагате с толкова време, но все пак изчакайте 10 минути след душа и се забършете изрядно преди да се облечете.

Сложете спортния екип за пране

Перете дрехите и чорапите си след всяка тренировка. Дори да не са екстремно потни и вмирисани и малкото количество пот се задържа в материята и е предпоставка за развитие на бактерии и микроби.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари