IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересни факти за презерватива

26 юли 2018 15 00

Знаете ли, че ...

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

За мнозина презервативът е сред най-великите открития на 21 век. Само че той не е бил открит в този век, а преди много хиляди години. Основната му функция е да предпазва от болести, предавани по полов път и от забременяване и ефективността му в тази насока е на 99 %. Кондомът обаче е имал и други приложения и доста интересна история.

Вижте някои забавни факти за него:

Около 40 % от презервативите са купувани от жени И цифрата расте! Презервативът вече не е изцяло мъжка отговорност, а и дамите предпочитат да вземат мерки за безопасен секс, за да не бъдат изненадани неприятно. Браво, момичета, само така!

Националният ден на презерватива е Свети Валентин

Този католически празник на влюбените не е само сърца и бонбони. Според някои данни на 14 февруари се ползват средно около 87 презерватива всяка секунда!

Датчаните имат най-дългата и безумна дума за презерватив

А именно: SVANGERSKABSFOREBYGGENDEMIDDEL което буквално означава: „средствосрещубременност“. Вероятно само те са осъзнали колко безумно дълга и непрактична е тази дума и са измислили и алтернативен вариант – gummimand.

Кондоми се използват от 15 000 години

Тази информация е известна покрай старинни рисунки във френската пещера Grotte des Combarrelles, на която е изобразен мъж с презерватив. Според експертите рисунката е на 15 000 години.

Най-старите презервативи са били направени от свински черва

Такъв може да бъде открит в австрийски музей като той е направен през 1640 г. от шведи. Твърди се, че този вид кондоми са били потапяни в горещо мляко, за да може микробите да се отделят от материята преди употреба. Други материали за направата на презервативи в миналото са били животински пикочен мехур, животински рога, намазана с олио копринена хартия и черупка на костенурка.

Войници са използвали презервативи, за да предпазят пушките си от ръждясване

Методът е открит през Втората световна война и е служел безотказно. Войниците са поставяли кондоми на дулото на пушките, за да ги предпазят от ръжда.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари