IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е съдбата на „първия и най-голям“ фестивал за възрастни в Южна Корея?

27 април 2024 15 00

Властите не позволиха на форума да се състои

Снимка: Pexels

Ли Хи Тае възлагаше големи надежди на своя фестивал за възрастни, който гордо обявяваше за „първия и най-голям“ в Южна Корея. Предвиждаше 5000 фенове да се стекат, за да видят любимите си японски порноактьори и актриси, които бяха докарани със самолет за събитието миналия уикенд, предава BBC. Предвиждаше се модно шоу на робството, изложба на секс играчки и игри за възрастни, които включваха пукане на балони между телата на хората.

Но само 24 часа преди началото фестивалът беше отменен.

Южна Корея е известна с консервативния си подход към секса и забавленията за възрастни. Публичната голота и стриптийз шоутата са забранени, а продажбата и разпространението на порнография с твърд характер са незаконни, но не и консумацията ѝ.

„На практика всяка развита страна има такъв фестивал, но тук, в Южна Корея, дори нямаме култура на забавленията за възрастни. Искам да направя първите стъпки към създаването на такава“, казва Ли Хи Тае, чиято компания Play Joker произвежда легална мека порнография, преди да се насочи към организиране на събития.

Месец преди това групи за защита на правата на жените от град Сувон, където трябваше да се проведе събитието, излязоха на протест. Те обвиниха фестивала, че експлоатира жените в страна, в която насилието над жени е ендемично разпространено.

Според тях това не е фестивал, насочен към двата пола. Рекламата с преобладаващо женско и оскъдно облекло подсказваше, че притежателите на билети вероятно ще бъдат предимно мъже.

Местният кмет осъди събитието за това, че се провежда в близост до начално училище, а властите заплашиха да отнемат лиценза на заведението, ако то продължи със събитието. Затова и заведението се оттегли.

Разочарован, но невъзмутим, Ли сменя мястото, но се разиграва подобна поредица от събития. Новият орган обвинява фестивала в „насаждане на изкривена представа за секса“ и настоява събитието да се отмени. След това Ли намира кораб, който акостира на реката в Сеул. Но след натиск от страна на съвета наемателят на кораба заплаши да го барикадира и да прекъсне електричеството, ако организаторът му позволи фестивалът да продължи.

На всеки следващ етап от организацията на фестивала Ли е принуден да намали събитието, тъй като притежателите на билети искат да им бъдат върнати парите, което струва на организатора стотици хиляди лири.

Почти изчерпал възможностите си, той намерил малък подземен бар в лъскавия квартал Гангнам в Сеул, който можел да побере около 400 души. Този път той запазил местоположението в тайна.

Затова общинският съвет на Гангнам изпратил писмо до всеки от стотиците си ресторанти, в което ги предупреждавал, че ще бъдат затворени, ако са домакини на фестивала, обвинявайки го, че е „морално вреден“. Но барът отстоява позицията си.

Тогава, ден преди това, японските порнозвезди се оттеглиха. Тяхната агенция заяви, че ответните реакции срещу фестивала са „достигнали трескава фаза“ и жените се притесняват, че могат да бъдат нападнати и дори намушкани с нож.

От офиса си в Гангнам Ли заяви пред изданието, че е шокиран, че събитията са взели „такъв немислим обрат“, и добави, че е получил смъртни заплахи.

„С мен се отнасят като с престъпник, без да съм направил нищо незаконно“, каза той и заяви, че фестивалът е бил в рамките на закона. Не е трябвало да се извършва голота или сексуални действия, подобно на събитието, което той организира миналата година и което не получи голяма публичност.

В миналото PlayJoker е организирал каскади, които привличат вниманието. Миналата година те накараха жена да дефилира по улиците на Сеул, облечена само в картонена кутия, като приканваше минувачите да сложат ръцете си вътре и да докоснат гърдите ѝ.

Ли казва, че иска да оспори отношението на Корея към секса и порнографията, което е останало в миналото. „Властите са лицемери. Ако влезете в интернет, всички споделят порнография, а след това хората се изключват и се преструват, че са невинни. Колко дълго още ще се преструваме?“

Въпреки че популярните международни порнографски уебсайтове не могат да бъдат достъпни от Южна Корея, повечето знаят как да използват интернет през VPN, за да преодолеят ограниченията.

Миналата година Ли проведе подобно събитие, което имаше много малка публичност. Групата, която протестираше срещу първоначалното събитие, „Горещата линия за жени“ в Сувон, определи отмяната на фестивала като „триумф“.

„Каквото и да казват организаторите, това не беше празник на секса, а на експлоатацията и обективизирането на жените, а секс индустрията насърчава насилието над жени“, заяви Го Ън-чае, директор на горещата линия, която оказва подкрепа на жертви на домашно насилие.

Го и други организации за защита на правата на жените в Корея твърдят, че в страната има проблем със сексуалното насилие, на който трябва да се обърне спешно внимание. „То е проникнало в нашата култура“, каза тя и добави, че мъжете имат безкрайни възможности да изразяват свободно своята сексуалност, без да се нуждаят от фестивал за това.

Бае Чонг-уон, който чете лекции по сексуалност и култура в университета Седжонг, заяви, че един от проблемите на фестивала е, че е насочен предимно към мъжката аудитория.

„Тук има много насилие над жени и затова жените са много по-чувствителни към проблемите на експлоатацията“, каза тя. В проучване от 2022 г., проведено от правителственото министерство по въпросите на равнопоставеността на половете, повече от една трета от жените заявяват, че са преживели сексуална агресия.

„В Южна Корея имаме история на говорене за секса в негативен план, по отношение на насилието и експлоатацията, а не като за положителен, приятен акт“, добави Бае. В Гангнам, където в крайна сметка трябваше да се проведе фестивалът, предимно по-младите жители на квартала се оказаха разделени според пола си.

„Не е порнографско и не правят нищо незаконно, така че не мисля, че трябваше да бъде блокирано“, каза мъж, работещ в ИТ сектора, Мун Джанг-уон. Но 35-годишната Ли Джи-йонг заяви, че съчувства на различните съвети и е „отблъсната от фестивала заради комерсиализацията на секса“.
Повечето обаче се съгласиха, че властите са прекалили като са забранили провеждането на фестивала.

„Тази забрана е решение на стари, консервативни политици, които искат да се харесат на по-възрастните избиратели“, казва 34-годишната Ю Джу. „Това поколение все още вярва, че сексът трябва да се крие“, продължава тя и добавя, че отношението на младите хора към секса се променя и че тя и приятелите ѝ говорят открито за него.

Политиката в Южна Корея все още до голяма степен се ръководи от консервативни, традиционни ценности и преди властите са били обвинявани, че прекаляват, задушавайки разнообразието.

Миналата година градският съвет на Сеул спря провеждането на Queer Pride на главния площад на града след съпротива от страна на християнски групи.

Правителството все още не е приело закон за борба с дискриминацията, който да защитава както общността на хомосексуалистите, така и жените, които са изправени пред сериозни предразсъдъци.

Полемиката около фестивала на секса се превърна в преплитане на тези два въпроса – сексуалното разнообразие и равенството между половете, като организаторите твърдяха, че властите пречат на хората да се изявяват свободно, а жените – че правата им са нарушени.

Властите ще трябва да разберат как да се справят с тази сложна дилема. Play Joker заяви пред BBC, че планира да опита отново да организира фестивала през юни, само че в по-голям мащаб, като г-н Ли твърди, че вече има няколко политици на своя страна. През уикенда кметът на Сеул направи изявление в канала си в YouTube, в което заяви, че градът „няма намерение да се замесва в бъдеще“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари