IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 стъпки за възвръщане на интимността

12 май 2018 15 15

Отношенията изискват компромиси и от двете страни

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Домакински проблеми, грижи за деца, недоразумения, спорове... Когато всичко това се натрупва, любовта и взаимната привлекателност отслабват. Как да вдъхнете нов живот на вашите отношения? Отговор на този въпрос търси psychologies.

1. Възстановете доверения диалог

Достатъчно ли е да общуваме само за децата или политическото и икономическо положение в страната? В края на краищата искаме да бъдем важни за партньора, да видим в очите му интерес. Ако се стремим да установим взаимно доверие, първо можем да споделяме това желание с партньора.

Споделете му, избягвайте упреците, съветва семейният психолог Инна Шифанова.

Престанете да гледате на човека до вас с разочарование и да го обвинявате, че вече не отговаря на идеалния образ, който е имал в началото на връзката – това е първата стъпка за връщане на интимността. Погледнете го по различен начин – като човек, с когото искаме да бъдем по-щастливи и да се опитаме да се погрижим за него така, както бихме искали той да се грижи за нас.

Освен това е важно да знаем как бихме искали да изглеждаме като двойка, какво мечтаем да бъде. След това го обсъдете заедно и помислете как да постигнете целта.

„Вместо да се прави списък на всичко, което човекът до вас не прави, е полезно да го попитате какво може да направите за него, за да се чувства обичан.“ Може би това ще го накара да направи същото и за вас.

Хората са различни, но трябва да сте наясно, че това в никакъв случай не е досадно. А интересно!

2. Дайте си взаимно време

С появата на децата, двамата се превръщат в родители и често се губят в новата си роля. Съпругът и съпругата трябва да имат време да бъдат сами. Това е полезно както за двойките, така и за децата, които трябва да знаят, че родителите решават да живеят заедно не само за да се грижат за тях.

Не трябва винаги да се жертва единият родител при възможност да отидете заедно някъде. Бабите и дядовците могат да се справят с внуците.

Това дава възможност на партньорите да се видят отново в своята привлекателна светлина. Иначе рискувате да се отчуждите емоционално от партньора и да търсите топлина при някой друг. Излизайки заедно оставяте тревогите на заден план.

Психоаналитикът Фабиен Кремер обаче съветва да имате своето време и у дома. „Ако прекарвате вечер известно време заедно, без телевизия, без мобилни телефони и без деца, показвате, че връзката е важна за вас“, казва Кремер.

Можете да изпиете чаша вино, да приготвяте вечеря или да отидете на разходка с куче. С течение на времето започваш да чувстваш нуждата от такива моменти, защото те наистина сближават.

3. Продължете ухажването

„Вкъщи тя носи обикновени дрехи, единствено се привежда в прилежен вид, само когато отиваме някъде навън. Мисля, че вече не съм важен за нея“ – сигурно сте чували подобно оплакване от силния пол. Разбира се, всичко трябва да бъде в мярката. Понякога е хубаво да се отпуснете у дома, но съществува опасност в някакъв момент връзката да загуби еротиката.

„Да бъдеш съблазнителен е начин да кажеш на другия „искам да ти се харесам“ и начин да му придадеш увереност“, казва психотерапевтът Изабел Констан. В допълнение към грижата за външния вид, има и други признаци на интерес, по-оригинални от целувката сутрин и вечер.

Искате или не – „убийци на любов“ съществуват!“. Всъщност е трудно за всяка жена да съхрани доза мистерия, когато знаем почти всичко един за друг. И тогава, според Исабел Констан, играта идва на помощ.

4. Да поставим отношенията на преден план

Връзката не е само съюз от две личности. В нея всеки намира важни ценности за него – комуникация, интимност, увереност в бъдещето. Когато започнем да се съмняваме в собствената си стойност, представянето ни като част от двойка може да ни укрепи. „Със създаването на ритуали, които показват, че ние сме щастливи във взаимоотношенията си и вярваме в своя партньор. Това показва и на него важността на връзката ви“, казва Фабиен Кремер.

Но общото интимно пространство се нуждае от защита. Ето защо трябва да установим границите между двойката ни и външния свят. Потвърждението на такива граници е уважението, с което винаги говорим за партньора с другите, независимо от това, което се случва в отношенията.

Всяка двойка приема свои правила за поведение. Основното нещо е да се пощади чувствителността на партньора и да не се предизвиква неговата ревност. За да разберем какво го обижда, да го успокоим, а също и да сме наясно с причините, поради които понякога искаме да имаме връзка извън двойката. В края на краищата, „когато се ангажираме, ние неизбежно трябва да се откажем от нещо. Но това е цената, която плащаме, за да се гарантира, че нашият съюз с любимия е наистина нещо специално“, обобщава психоаналитикът.

Не е лесно да се признае привидно простият факт, че най-близкият ни човек е различен, неговите чувства, мисли, намерения, нужди се различават от нашите. Независимо от това, е необходимо „да се приеме неефективността му“ без да искаме да се променя, казва психоаналитикът Жан-Мишел Харт.

„Това предполага, че сме в състояние да приемем собствените си слабости“, допълва Харт.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

.... ( преди 5 години )
ne obiam sporove , griji imam v dostatu4no koli4estvo . a na kompromisi vinagi sum gotova . no s mujut kogoto obojavam i obi4am niamam podobni problemi . govoria bez tulkuvania.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар