IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сексoлозите срещу 7 мита за секса

26 юни 2018 15 00

Вижте как ги разбиват специалистите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хората, които посещават кабинетите на сексолозите често говорят за идеите си свързани със секса. Много от тях са погрешни и могат да бъдат вредни. Експертите коментират митовете и погрешните схващания.

Мит 1: Мъжете трябва да са готови за секс винаги и навсякъде

Мъжете не винаги са готови за секс. И те имат периоди, в които са уморени, тревожни или нещо ги притеснява в даден момент. И бъдете сигурни - не мислят за секс. И все пак ако се стигне до него, партньорките със сигурност ще забележат, че имат нужда от по-пряко стимулиране по време на половия акт. "Жените трябва да знаят, че сексът трябва да удовлетворява и двамата партньори. Попитайте мъжа до себе си какво го вълнува и правете секс само ако и двамата го желаете", съветва психологът и сексолог Стефани Билер.

Мит 2: Секс без оргазъм не е секс

Сексът не се ограничава до редовен полов акт, който завършва с оргазъм. Ако мислите така, е време да го разгледате по-творчески и реалистично. "Сексът е целувка, прегръдка, чувствен масаж, взаимна мастурбация. Към него може да се причислят още "мръсни" разговори, съвместни четения на еротични истории или гледане на порно, ролеви игри и споделяне на фантазии. Разширете идеите си, спрете да ограничавате себе си и да получите повече удоволствие от интимни отношения.

Мит 3: Само жени с безупречно тяло могат да се наслаждават на секса

Масовата култура налага идеята, че само най-красивите и привлекателни жени могат да се насладят на секса. Което е абсолютна глупост. "Мъжете обикновено не забелязват физическите "недостатъци" на жените. В този момент в ума им има само една мисъл: "Боже мой, до мен е гола жена". Често казвам на клиентите, че няма значение как изглеждаш, ако обичаш тялото си. Когато една жена започва да мисли за своите несъвършенства като за очарователни черти, тя се научава да се обича. Което, от своя страна, дава възможност да се научи да обича другите", казва семейният терапевт и сексолог Диана Уайли.

Мит 4: Хората изневеряват, защото в отношенията липсва нещо

Понякога това се случва, но това е само една от причините. "Хората, които са щастливи в една връзка с редовен партньор, има извънбрачна афера, защото се е появила възможност. И смятат, че ще бъде лесно и с минимален риск. Някои са импулсивни по характер. И това няма нищо общо с тяхната връзка и дали нещо им липсва", казва сексологът и семеен терапевт Грейси Линдс.

Мит 5: Жените лесно могат да изпитат вагинален оргазъм

"Мнозина все още са убедени, че жените могат лесно да изпитват вагинален оргазъм. Повечето изискват стимулиране на клитора. Клиентите ми се шокират от тази информация, а сред тях имаше и лекари. Този мит уврежда отношенията. При спонтанен секс, без допълнително стимулиране, жените рядко стигат до оргазъм", казва сексологът и семеен терапевт Лиза Пас.

Мит 6: Сексът в началото на връзката трябва да бъде уникален

Много от хората са убедени в това твърдение. Понякога се случва, но по-често сексът е нормален или добър. Повечето партньори се нуждаят от време, за да постигнат сексуална хармония. За интимност трябва да познавате партньора си по-добре психологически и сексуално. Когато сте в леглото с нов партньор, вие не знаете нищо за неговите предпочитания и не знаете колко сте сексуално съвместими. В допълнение, има и нервност, свързана с очакванията. "Задайте си въпроса в началото на срещата "Искам ли отново да видя този човек?". Ако всичко свърши в самото начало, като двойка няма да имате развитие. Съвместното израстване обединява партньорите", казва психотерапевтът Кили Рандин.

Мит 7: Ако сексуалните нужди на партньорите не съвпадат, връзката е обречена

"Най-често срещаният проблем е несъответствието на сексуалните потребности, т.е. един от партньорите на секса иска по-често от втория. Още не съм срещал двойка, при която връзката продължава дълго време и партньорите искат да правят секс толкова често. Следователно, различно ниво не означава, че връзката е безсмислена. Важно е да обсъдите с партньора си колко често искате да правите любов, да осъзнаете, че той или тя може да има други нужди. Ако различията в потребностите са кардинални - потърсете професионална помощ", съветва Кили Рандин. 

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари