IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липса на секс – как влияе на женското здраве?

31 юли 2018 15 00

Има ли връзка с лошото настроение?

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Докато мнозина не могат да си представят живота без секс, от време на време на всички ни се случва да преминаваме и през „сухи“ периоди.

Какви негативни ефекти оказва на здравето продължителният отказ от секса?

Загуба на либидо

Според някои секс терапевти, липсата на секс намалява либидото. Колкото по-рядко правим секс, толкова по-малко започваме да чувстваме липсата му. Това се дължи може би на факта, че когато не правим секс, имаме по-малко енергия. Това обаче не се отнася до всички. При някои хора действа обратно – засилва сексуалното им желание.

Влияе на настроението

Заради липсата на физически контакт някои хора могат да се чувстват без настроение и да бъдат потиснати. Когато правим секс, имаме контакта между нашата и кожата на партньора ни и този вид контакт е първият първичен начин, по който ние като хора се утешаваме (както бебетата с майките си), твърдят специалистите. Този допир между партньорите помага за регулиране на настроението – обикновено чрез освобождаване на хормона окситоцин.

Вагиналните стени стават по-тънки

Това е преди всичко проблем за жените, които преминават през менопаузата. Ако радикално се намалят сексуалните контакти в тази възраст, стените на вагината изтъняват и това може да доведе до болезнен полов акт след паузата. North American Menopause Society препоръчва да се практикува редовен секс, особено по време на менопауза.

Губи се естественото овлажняване на вагината

Това се дължи на липсата на хормона естроген. При жените на 20 или 30 години заради достатъчното количество естроген, вагината запазва еластичността и влажността си, дори когато не се прави секс. При жените на 60-годишна възраст заради ниските стойности на естроген това е невъзможно.

Още за липсата на секс при жените може да прочетете в Puls.bg

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари