IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 стъпки за връщане на интимността

8 август 2018 15 00

Как да излезем от натрупаните битовизми?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Домакински проблеми, грижи за деца, недоразумения... Когато битовизмите се натрупват, любовта и взаимната привлекателност отслабват. Как да откриете нов и свеж повей в отношенията и отново да се научите да се радвате един на друг? Ето 5 стъпки за връщане на интимността.

1. Възстановете доверения диалог

Достатъчно ли е да общуваме и да обменяме информация за децата и финансите? В края на краищата искаме да бъдем важни за партньора, за да видим в очите му интерес. Говорете с уважение, без упреци, съветва семейният психолог Инна Шифанова пред psychologies.

Престанете да гледате на партньора с разочарование и да го обвинявате, че вече не отговаря на идеалния образ, който е имал в началото на връзката – това е първата стъпка за връщане на интимността. Погледнете на него/нея по различен начин – като човек, с когото искаме да бъдем по-щастливи и да се опитаме да се погрижим за него, както бихме искали да се грижи той за нас.

Освен това е важно да разберете каква връзка искате да изградите, да обсъждате заедно и да помислите как да постигнете целта.

Вместо да се прави списък на всичко, което любимият не прави, е полезно да го попитате какво можем да направим за него, за да се чувства обичан. Споделяйте също какво е важно за вас. Фактът, че сме различни не е лош, напротив – това е интересното в една връзка.

2. Дайте си взаимно време

С появата на децата, двойката се превръщат в родители и често се губят в тази роля. Съпругът и съпругата трябва да имат време да бъдат сами. Това е полезно както за тях, така и за децата, които трябва да знаят, че родителите им живеят заедно, не само за да се грижат за тях.

Често партньорите се отчуждават в такъв период и тук идват мислите за липсващата топлина на другия. Което е само на крачка от изневярата. Психоаналитикът Фабиен Кремер предлага „да си дадете време да бъдете сами вкъщи“. Без телевизия, без мобилен телефон и без деца. Така показваме, че връзката е важна за нас. Ако връзката стане твърде светска, причината може да е, че и двамата съпрузи или един от тях избягват да се сблъскат с партньора. От какво точно се страхуват? Разбират, че те не отговарят на очакванията на другите или на техните собствени? Това са въпроси, по които трябва да помислите.

3. Продължете ухажването

„Вкъщи тя носи само ежедневни дрехи, секси тоалетите се слагат само при специален повод“, казва 44-годишният Денис със съжаление. – Мисля, че вече не съм важен за нея“.

Понякога е хубаво да се отпуснете у дома. Но съществува опасност в някакъв момент връзката да загуби еротиката. И тук не става въпрос само за външния вид. Има и други признаци на интерес, по-оригинални от целувката у дома сутрин и вечер. Взаимното възхищение укрепва самочувствието и подхранва желанието да останем заедно. Трябва просто да се положат усилия към укрепване на доверието на партньора, да знае, че красотата и неговата личност го прави незаменим за нас.

4. Да поставим отношенията на преден план

Двойката не е просто съюз от две личности. В него всеки намира важни ценности за него – комуникация, интимност, увереност в бъдещето. Със създаването на общи занимания, които показват, че ние сме щастливи, напомняме за важността на връзката ни. Но общото интимно пространство се нуждае от защита. Ето защо трябва да установим границите между двойката ни и външния свят. Потвърждението на такива граници е уважението, с което винаги говорим за партньора с другите, независимо от това, което се случва в отношенията ни. Всяка двойка приема свои правила за поведение. Основното нещо е да се пощади чувствителността на любимия и да не се предизвиква неговата ревност. За да разберем какво го обижда, да го успокоим, а също и да сме наясно с причините, поради които изпитва ревност.

В края на краищата, когато се ангажираме, ние неизбежно трябва да се откажем от нещо. Но това е цената, която плащаме, за да се гарантира, че нашите отношения ще са безоблачни.

5. Подкрепяйте се взаимно

Съвремието ни насърчава независимостта и понякога се затваряме, вместо да се разкриваме. И когато сме затруднени ни е трудно да поискаме помощ. Но с човека до вас трябва да се чувствате сигурни и винаги да си помагате в нужда. Независимо, че не е лесно да се признае привидно простият факт, че този най-близък човек е различен, неговите чувства, мисли, намерения, нужди се различават от нашите. Независимо от това, е необходимо „да се приеме неефективността на партньора, без да се иска да се променя“, казва психоаналитикът Жан-Мишел Харт.

„Това предполага, че сме в състояние да приемем собствените си слабости“, допълва Харт. Ето защо е необходима зрялост. Не става дума да жертвате себе си заради партньора или за търсене на власт над него, защитавайки го.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари