IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Бивш мъж ми създаде комплекс в секса

3 септември 2018 15 00

Вижте какъв е съветът на психолога

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди няколко години гаджето ми се подигра по време на секс, не му харесваше как се движех, когато бях „отгоре“. Оттогава имам комплекс и не мога да предприема никаква инициатива в леглото. Разбирам колко е глупаво, но не мога да направя нищо, просто изпадам в ступор. Оттогава съм имала няколко партньора, но не мога да преодолея комплекса. Сегашният мъж до мен е объркан и наистина искам да се отърва от този проблем. Какво ще ме посъветвате?
Мария, на 24 години

Случаят с подигравката на бившия мъж характеризира не вас, а него – като неспособен и некомпетентен в отношенията с жените. Човек, който се надсмива и унижава една жена в ситуация на интимност, всъщност осмива и унижава само себе си. Очевидно по този начин той се опитва да ви внуши несигурност и да скрие някакви собствени проблеми. Но проблемът възниква при вас при всяка подобна ситуация.

Напишете писмо до бившия си. Но не да го изпращате, а да се отървете от отрицателните емоции, свързани със ситуацията. Опишете последствията от неговата постъпка, своите емоции и преживявания. Напишете как смятате да се справите с този проблем. Опитайте няколко пъти на ден (3-4 пъти за 10-15 минути), за да си представите как сте активната, докато сте близо до сегашния си партньор. Кой е по-важен за вас – бившият, причинил травмата, или настоящият любим човек, който иска да ви помогне? С кого от тях предпочитате да бъдете? Отговорете на този въпрос.

Използвайте за справяне на проблема автотренинг – емоционално положителни формулировки, които многократно ще повтаряте „за себе си“ през деня. Например „Аз съм здрава млада жена, способна на всички форми на интимност, които донасят удоволствие на мен и на любимия ми“.
Ирина Панюкова, психолог, пред psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари