IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини сексът да ви прави по-умни

20 ноември 2018 16 10

Подобрява паметта

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Редовното правене на секс има редица положителни аспекти. То подобрява настроението, намалява стреса и напрежението в тялото, носи физическа наслада, подобрява работата на мозъка и други.

По време на половия акт в организма се отделят определени хормони, които въздействат върху различни процеси в мозъка. Ето защо много учени твърдят, че липсата на секс може да наруши умственото състояние.

Ето пет причини, подкрепени с доказателства от науката, че редовният секс прави хората по-умни:

1. Насърчава растежа на мозъчните клетки

Колкото по-често правите секс, толкова повече неврони ще има в мозъка ви, установяват учените от Университета в Мериленд. При редовен секс се концентрира по-голямо количество клетки в хипокампуса – важна част от мозъка, свързана със съхраняването на информация. Данните от проучването показват, че хората които са правили секс доста активно в продължение на няколко дни, но след това имат известно прекъсване, стават по-лениви и когнитивните им функции се забавят.

2. Предпазва от хроничен стрес

Стресът оказва негативно влияние не само върху мозъка, но и на други части от тялото. Той намалява концентрацията и причинява излишно напрежение, което натоварва допълнително хората. Проучване, резултатите от което са публикувани в „Plos One“ сочи, че сексът предпазва мозъка от увреждането, причинено от силен стрес. По време на полов акт се увеличават не само невроните, но и хормоните на щастието.

3. Подобрява паметта

Спомняте ли си последния път, в който правихте невероятен секс? Не, значи определено трябва да подобрите сексуалния си живот. По-честите сексуални контакти могат да подобрят вашата памет.

4 неща, за които мъжете се притесняват преди секс

Проучване, обхващащо 1 700 души във Великобритания (между 58 и 95 години) показва, че по-силна памет имат онези възрастни, които са имали по-активен сексуален живот.

4. Подобрява социалните контакти

Доказано е, че мъжете и жените (особено те), които не са правили секс от дълго време, са по-нервни и имат проблеми с комуникацията. По време на възбуда и секс се отделя хормонът окситоцин, който подобрява настроението и насърчава хората да общуват, твърдят учените от университета Конкордия в Монреал. Освен това циркулиращият окситоцин в тялото ни прави по-малко чувствителни към социалното отхвърляне.

5. За по-остър ум

Казват, че решаването на судоку и кръстословици поддържа ума остър. Но според учените от „Rutgers“, оргазмите вършат по-добра работа за когнитивното здраве. Те стигат до извода, че при обикновен секс се активират само някои части на мозъка, докато при по-активен сексуален живот, изпълнен с повече оргазми, работи целият мозък.

Как да съблазните жена според нейния зодиакален знак

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари