IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според проучване: Спорът е полезен за връзката

4 юни 2019 15 00

Разговорът на висок тон помага за по-добри отношения

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето от нас се чувстват гузно след като се скарат с партньора си, но се оказа, че все пак има полза от спора. Според проучване, двойките, които често се карат, водят по-здравословен начин на живот. Също така, те живеят и по-дълго заедно. Проучването е проведено сред 192 двойки в период от 32 години, а целта е да се провери как поведението на единия влияе върху продължителността на живота на партньора му. Всяка двойка е подложена на серия от въпроси, в които се изследва реакцията към конфликт във връзката.

Резултатите показали, че двойките, които реагират по еднакъв начин на спор, живеят по-дълго заедно от тези, които се разминават в тази насока. Според експертите, най-добрият начин за справяне с проблем е разговорът между двамата, било то и под формата на спор, защото изразяването на емоции помага на партньора ви да разбере какво мислите.

Снимка: iStock

Съветът на учените, провели проучването, е по време на спора да слушате какво ви казва човекът отсреща. Важно е след като приключите да сте постигнали консенсус. Ако не се чувствате доволни от резултата, е добре да го изговорите веднага, а не да го таите в себе си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари