IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Джон Галиано

30 април 2016 10 00

Дизайнерът, който промени значението на „ексцентричен“

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Британският моден дизайнер Джон Галиано е роден в Гибралтар на 28 ноември, 1960 година.

Испанската му майка и гибралтарският му баща се местят в Южен Лондон, когато Галиано е само на 6 години.

Преходът е много труден. Майка му, учителка по фламенко, се гордее с външния вид на семейството си и облича малкия си син в изискани и сложни тоалети, дори когато е по прости и битови задачи.

Нестандартната му визия дава многобройни поводи на съучениците на дизайнера да му се подиграват, но въпреки това Галиано развива смел творчески усет.

Професионална кариера

Джон Галиано се записва в Колежа по изкуство и дизайн Central Saint Martins през 1981 година. Докато учи, той работи в Националния театър, като се грижи за перфектния външен вид на видните личности там.

Той се дипломира през 1984 година с колекция, вдъхновена от Френската революция, наречена „Les Incroyables“ („Невероятните“), която по-късно е изцяло изкупена от независим моден бутик в Лондон.

Скоро след това Галиано създава своя собствена марка, която се радва на огромен интерес и финансова подкрепа. Колекциите му са едновременно драматични и сложни, но само за няколко години изисканите му визии са „смачкани“ от липсата на бизнес мъжество. Той фалира през 1990 година.

Галиано се бори финансово в продължение на години, все още работейки, но на прекъсвания. Този период приключва след като се среща с Ана Уинтур, Главният редактор на американския Vogue, която му оказва подкрепа. Познанството му с нея го запознава с португалската модна диктаторка Сао Шлумбергер. За да му помогне да си стъпи на краката, тя го наема за модно ревю и няколко от моделите работели за без пари.

Джон Галиано създава цяла колекция само от един болт плат, която донася на Шлумбергер нови инвеститори. Като резултат от постигнатия успех, през 1995 година Джон Галиано е назначен за Главен дизайнер на Givenchy и по този начин става първият британец, оглавяващ френска къща за висша мода. С течение на времето, кариерата на Галиано търпи успехи и той се премества в Christian Dior.


Джон Галиано остава в модната индустрия като един от най-известните дизайнери, който създава колекция дори за Бланш Дюбоа през октомври 2008 година. Линията е вдъхновена от емблематичния филм „Трамвай желание“ от 1951 година.

Отвъд забележителните и запомнящи се модели, Галиано е известен и с драматичните костюми, с които завършва всяко едно свое ревю.

Дизайнерът е носител на престижната награда Британски дизайнер на годината за 1987, 1994 и 1997 година.

Личен живот

През 2011 година Галиано влиза в заглавията на вестниците и това далеч не е свързано с модните му успехи. Британският таблоид The Sun публикува видеоклип, в който Галиано прави антисемитски забележки към италиански туристи в бар в Париж.

Неговото поведение се превръща в основна тема, която се обсъжда много и извън модния свят. След като преустановиха договора с дизайнера през февруари 2011, от Christian Dior обявиха, че се отказват от услугите на дизайнера за постоянно.

Ето и някои от най-любопитните факти около Джон Галиано:

1. Дизайнерът има собствена марка, наречена John Galliano.

2. Към настоящия момент, Джон Галиано е творчески директор на френската модна къща Maison Margiela.

3. Първото ревю на дизайнера е през 1989 година като част от презентациите по време на Седмица на модата в Париж.

4. През 1991 година, Джон Галиано работи в сътрудничество с Кайли Миноуг по създаването на костюмите за турнето „Let's get to it“.

5. Наследникът на Джон Галиано в Givenchy е Александър Маккуин.

6. През 1997 година Джон Галиано печели отново наградата Британски дизайнер на годината. Тогава той я споделя със своя колега – Александър Маккуин.

7. По време на работата си в Christian Dior, Джон Галиано е един от най-критикуваните дизайнери.


Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

nagninodale ( преди 7 години )
ny balance 577 | nye balance U420 | ny balance 999k
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар