IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модни диктатори: Джамбатиста Вали

27 май 2019 14 30

Дизайнерът – олицетворение на висшата мода

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Италианският моден дизайнер Джамбатиста Вали е роден и отгледан в красивия исторически град Рим.

Неговите колекции висша мода се представят всяка година на Седмица на модата в Париж и се радват на безброй успехи и похвали от страна на модните критици.

Вали завършва Liceo и взима диплома със степен бакалавър.

Нещата, които го убеждават по-късно да запише в Instituto Europeo del Design през 1986 година включват влиянието и вдъхновението от неговия град, римските корени, филмите на Микеланджело Антониони и Ив Сен Лоран, разбира се.

Последният е главната причина Джамбатиста Вали да открие и да се влюби в красотата и изкуството на висшата мода, изразено чрез впечатляващи скици.

Година след това записва курс по илюстрации към Колежа по изкуствата „Central Saint Martin“ в Лондон.

На връщане към Италия той работи в студиото на Roberto Capucci като асистент, където реално е въведен в света на висшата мода и майсторството на ярките цветове. През 1990 година след двугодишна работа, модна къща Fendi кани Джамбатиста Вали за дизайнер на колекциите им Fendissime. Приемайки тази покана, дизайнерът меко казано експериментира с дрехите.

С непрестанните пътувания между безбройните колекции, Вали запълва ума и въображението си с няколко основни влияния. Различни видове силни и талантливи жени го вдъхновяват за хода на кариерата му като моден дизайнер.

През 1995 година Джамбатиста Вали се мести в Милано, където е назначен като дизайнер на женските колекции на Krizia. След две години, двете му най-големи мечти вече са факт. Едната е да се премести в любимия си град Париж и да демонстрира своята чувственост при среща с Емануел Унгаро.

В рамките на няколко години, Джамбатиста Вали представя собствените си колекции и през 2005 година дебютира със собствена изложба в Париж.

От този момент нататък се ражда марката Giambattista Valli!

Първият му бутик е отворен през 2010 година на Boissy d’Anglas Rue и е посветен на линиите му, в които се включват както бижута, така и чанти, обувки, аксесоари и кожи.

Марката има над 235 станции за продажби в над 39 страни по целия свят.

Дрехите на Giambattista Valli са изключително популярни сред знаменитости като Сара Джесика Паркър, Натали Портман, Хали Бери, Брук Шилдс, Даян Кругер, Пенелопе Крус, Джулиан Мур, Джесика Бил и други.

През 2011 година Giambattista Valli представят собствената си линия висша мода.

Дизайнерът обича четенето и счита книгите за своеобразна доза опиум. Той разполага със специална колекция от над 100 книги, голяма час от които са само за мода и са пълни със забележителни рокли на звезди и модели и снимки, дело на легендарни фотографи.

При издаването на собствената си книга, Джамбатиста Вали спира и поглежда назад във времето през всички години, които са изминали. Трудната задача да си бъде сам критик и съдия е изпълнена.

Вали възприема по специален начин жените, които третират облеклото си по свой собствен начин. Легендарна е историята, в която дизайнерът среща Маргарита Мисони и първоначално не осъзнава, че тя е облечена с негова рокля.

Музите на Джамбатиста Вали се въртят около жените, реални или фантазия, като Червената шапчица и Пеги Гугенхайм.

Джамбатиста Вали е живият пример за дизайнер, който съчетава хоби с работа. Целият му живот е свързан с тази индустрия.

Основната цел – да създава своеобразна ода за формите на женското тяло чрез изискани материи, перфектна изработка и забележителна изтънченост.

Снимки: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари