IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Стойков: Лагерфелд никога не бе в сянката на Коко Шанел

20 февруари 2019 10 00

„Сбогом, Маестро“, написа той

Източник: Facebook

Източник: Facebook

„В отвъдното се пренесе най-големият интелектуалец в модата – Карл Лагерфелд“. Това написа във Facebook проф. Любомир Стойков по повод смъртта на известния дизайнер и изтъкна, че той е допринесъл за световния моден дизайн с три основни неща.

„Първо, той на практика показа колко е прав френският мислител Жак Дерида, когато твърдеше, че творецът е обречен да повтаря историята докато достигне до своята истина и тогава, разрушавайки из основи традицията, създава новото“, коментира българският моден експерт.

Според проф. Стойков, дизайнерът е бил най-ерудираният, критичен, взискателен и ултимативен сред своите колеги. Той посочва, че е усвоил до превъзходство наследството на Коко Шанел, но никога не е бил в нейната сянка и хората трябва да се радват, че той оставя зад гърба си фантастично творчество.

„Кайзер Карл доказа, че за да бъдеш голям професионалист и да създадеш велико име, трябва да си широко скроен интелектуалец, да познаваш в детайли другите изкуства и да откриваш връзката им с модата по нов творчески начин“, посочва още той.

Университетският преподавател е категоричен, че творчеството на Карл Лагерфелд показва, че „модата е терен за новото, оригиналното и интересното; за забавното и неординерното; за красивото и непостоянното“.

„Благодарение на него модата получи признание и като изкуство, и като незаменимо средство за съхранение на най-важното в човешката цивилизация и култура. СБОГОМ, МАЕСТРО! БОГ ДА ТЕ ПРОСТИ!...“, завършва Стойков.

Карл Лагерфелд почина от рак на панкреаса. Новината за неговата смърт бе потвърдена от модна къща Chanel.

Четете още:

Легендарният Карл Лагерфелд почина на 85

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари