IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почиствате златните си бижута

15 март 2019 15 40

Най-важното, което трябва да знаете

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Бижутата, които притежавате, се нуждаят от поддръжка, за да не губят блясъка и красотата си. Има такива, които може би носите всеки ден. Това води до натрупване на прах и мръсотия по тях, която трябва да бъде отстранявана от време на време.

Докато среброто потъмнява, а някои имитационни бижута отделят зеленикав цвят по кожата, златото като че ли се поддържа по-лесно. Освен това има много по-голяма стойност.

Чистото злато е 24-каратово. Въпреки че е сравнително твърд благороден метал, то лесно може да се надраска. Огъването му също не е много трудно. Разбира се, продават се и бижута, които са с определени примеси, изискващи специално внимание.

Отворете кутията си за бижута и разгледайте златото, с което разполагате. Преди да си сложите обеците на ушите или колието на врата, е добре да направите едно почистване. То е съвсем лесно.

Може да вземете една малка купичка и да смесите малко течен сапун с хладка вода или да използвате веро. Вътре накиснете само златни неща, които не са със скъпоценни камъни. Не слагайте повече от едно бижу, за да не се надраскат. След около 20 минути извадете. Ако има повече замърсявания, може да ползвате четка с мек косъм за почистване на повърхността. Въпреки това не натискайте.

Подсушаването на златото трябва да стане внимателно, с мека кърпа.

Може да ползвате и амоняк, който да разредите предварително с вода. Препоръчително е това да стане в съотношение 6:1. Когато сте готови с разтвора, потопете златото само за минута, после изплакнете обилно.

Друг начин за почистване е потапяне на златото във вряща вода, при което само за няколко минути наслагванията по него падат. Ползвайте решетъчна лъжица за по-голямо удобство. Когато извадите накита, обърнете го да изсъхне така, че водата да падне от обкова и прорезите.

Ако имате огърлица или пръстен със скъпоценни камъни, трябва да процедирате по-внимателно. По-добре е да се консултирате с представители на бижутерията, от които са закупени. Те могат да им направят бързо полиране или да ги разглобят, за да премахнат натрупаната мръсотия под камъните. Също така ще ви препоръчат и специален препарат, който може да ползвате вкъщи.

Грижа за бижутата в няколко лесни стъпки

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Симона ( преди 5 години )
Да се поправя азотна а не сярна е киселината и се ползва, 1 част примерно 30милилитра азотна и 90милилитра солна киселина, най-добре да са над 50%ни аз ползвам 70% ни киселини и двете, да са на стайна температура за една вечер се слагат злата та вътре и на сутринта ще се изненадате как лъщят, тази смеска се ползва в промишлеността за почистване на златото и в бижутерията основно
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Симона ( преди 5 години )
Ползвам смес от солна и сярна киселина съотношение 1:2 потапяте за няколко часа почиства перфектно, киселините са 50%разредени иначе не почиства добре
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
titia ( преди 5 години )
edinstvenoto zlato koeto imam e du6ata mi , 4uvstvata mi kum hlapence i boiko , li4no i bez tulkuvania
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
titia ( преди 5 години )