IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата – зехтинът е тайната за бляскави и здрави кичури

20 април 2024 16 30

Звезди като Дженифър Анистън се кълнат в метода

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Приветстван от векове като „течно злато“, зехтинът вероятно ви кара да мислите за средиземноморската диета, салати или нещо, което похапвате със зеленчуци. Готвенето обаче не е единственото нещо, за което може да се използва маслиновото масло. Всъщност то е страхотно за постигане на копринена, блестяща коса и дори за укротяване на хвърчащи кичури и накъдряне.

Зехтинът е един от най-старите овлажнители. Бил е използван като продукт за грижа за кожата от кралските особи в древна Гърция и Рим. Все още се смята за една от най-мощните и ефективни съставки в красотата. Когато става въпрос за овлажняване и хидратация, обикновено това, което е полезно за кожата, е ефективно и за косата, тъй като по същество космите на главата са естествено продължение на тялото.

Чудите се откъде идват тези хидратиращи свойства и как точно служат на скалпа и косата? Зехтинът е богат на мастни киселини и антиоксиданти, така че може да подхранва скалпа. Самата коса е съставена от мъртъв кератин, така че зехтинът помага да се покрие косата и да се създаде мекота и блясък.

Преди да намажете кичурите си със зехтин обаче, ще е добре да разберете как най-ефективно да използвате силата му, за какво да внимавате, когато го прилагате и в какви продукти за грижа за косата се появява, ако не искате да си ги правите сами у дома.

Ползи за косата от зехтина

Овлажнява сухата, чуплива коса – ако косата ви е суха или чуплива, малко зехтин може да ви помогне по много начини. Той е пълен с мастни киселини, антиоксиданти и хранителни вещества, които могат да кондиционират, омекотят и хидратират косата. Хората с по-сух скалп може да открият, че зехтинът е успокояващ, тъй като помага за облекчаване на сърбежа и сухотата.

зехтин, коса,

Снимка: iStock

Бори се с накъдрянето и хвърчащите кичури – зехтинът или друг продукт на основата на маслини е нещо, което трябва да имате в арсенала си за превантивна борба с къдренето и хвърчащите кичури. Също така е спасител, когато става дума за защита срещу накъдряне на груба и непокорна грива. Като се има предвид това, почти всеки може да опита лечение със зехтин или да използва продукт със зехтин като основна съставка. Типична основна стока в кухнята, зехтинът също е сравнително евтин, особено когато се използва пестеливо, което е точно това, което професионалистите препоръчват да направите, за да избегнете мазен вид.

Негативи от използването на зехтин

Въпреки че дерматолозите казват, че зехтинът няма известни рискове за косата, винаги се препоръчва тест преди да използвате нов продукт.

Що се отнася до косата ви, вие вероятно също ще искате да използвате зехтин в умерени количества – помислете за веднъж седмично или приблизително същата честота, която бихте използвали за маска за коса или дълбок балсам. Прекомерната употреба на продукта може да доведе до натрупване, както и до неизмиване докрай. Ако използвате твърде много, това може да причини омазняване, което да накара косата ви да се усеща натежала и трудна за оформяне.

зехтин, маска

Снимка: iStock

Каквото и да правите, не използвайте зехтина, за да оформите косата си, особено за защита от топлина. Той не е стилизиращ продукт. Козметиките, които имат екстракт от зехтин като основна съставка, от друга страна, са безопасни за употреба според инструкциите.

Кой не трябва да използва зехтин?

Ако сте предразположени към пърхот или имате мазен скалп, използването на зехтин не би било идеален избор. Хората с много фини коси също може да пропуснат зехтина. Маслото може да е тежко и да утежнява косата. Това лечение е добро за хора с по-дебела, груба, суха коса.

Зехтин – основна съставка в козметичните продукти на Дженифър Лопес

Зехтин – тайната за красота на Джулия Робъртс, Клеопатра и София Лорен

Как да използвате зехтина? 

Зехтинът може да подхрани кичурите ви, но методът ви на нанасяне има значение за постигането на този ефект. Ако тръгнете по пътя „Направи си сам“, потърсете студено пресован, нерафиниран сорт зехтин, който, според проучванията, запазва повече хранителни вещества. Поставете достатъчно масло в ръцете си, за да ги покриете леко, след това го масажирайте в косата си, като фокусирате усилията си върху ствола и корените, където мастните киселини на зехтина могат да са ефективни.

Нанесете само малко в средата и краищата на косата си. Освен това, както при много продукти за коса, малкото количество е много важно, така че наистина не прекалявайте. Максимумът, който е подходящ, е 1-2 супени лъжици.

маска, авокадо,

Снимка: iStock

За дълбоко кондициониране, дерматолозите препоръчват да оставите маслото за около 20 минути. Ако самото прилагане ви притеснява, може да го смесите с малко балсам и след това да го поставите в косата си, като отново избягвате скалпа. Това ще ви помогне да го изплакнете по-лесно, докато свикнете с количеството масло, което искате да използвате само по себе си. Можете също така да използвате зехтин като лечение през нощта, стига да измиете старателно с шампоан на следващата сутрин.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари