IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гореща вана – 6 причини да се възползвате, когато можете

7 май 2024 11 00

Помага както за хигиената, така и за психиката

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Векове преди удобствата на съвременните спа процедури хората по света са се къпели в естествени горещи извори за лечебни, хигиенни, религиозни и културни цели. Има причина много здравни курорти в миналото да са били традиционно на мястото на горещ извор.

Топлите води не само са успокояващо място за почивка, но тъй като водите идват директно от земята, те съдържат минерали като магнезий, калий и литий (в различни комбинации), за които се смята, че лекуват или подобряват всичко – от артрит и лошо храносмилане до сифилис и псориазис. Традиционно горещите извори и термите са били използвани за лечение на различни медицински състояния или болести. Днес те са фокусирани предимно върху това да направят относително здравите хора по-здрави.

Здравословни ползи от горещите вани

Въпреки че вече не смятаме къпането за форма на медицинска помощ, прекарването на известно време във ваната може да ви помогне да се почувствате по-добре. И може би най-доброто от всичко е, че вземането на вана е едновременно достъпно и приятно. Това е нещо, което много хора могат да правят в собствените си домове, без да резервират спа процедури или да пътуват до курорт с горещи извори.

вана, свещи,

Снимка: iStock

За практика, толкова стара като вземането на горещи бани, има изненадващо малко изследвания за ползите за здравето от нея – особено след като повечето от проведените проучвания имат малък размер на извадката. Имайки това предвид, ето някои от документираните положителни резултати за здравето от вземането на гореща вана.

1. Подобрява психичното здраве

Седенето в гореща вана може да има положително въздействие върху психичното здраве и релаксацията, според малко проучване на 38 участници през 2018 година. Хората също така съобщават за намалено чувство на напрежение, гняв, враждебност, депресия и унилост.

чиста кожа,

Снимка: iStock

Чрез рандомизирано проучване изследователите установили, че ваните могат да имат по-голям ефект върху психичното здраве и тревожността, отколкото душът като форма на къпане. По същия начин, малко пилотно проучване на 45 участници през 2020 година, установи, че вземането на топли вани два пъти седмично, дори за по-малко от две седмици, може да доведе до клинично значимо подобрение на тежката депресия, когато човекът продължи обичайната си рутинна грижа за психичното здраве.

2. Успокоява стреса

Всеки се справя със стреса по свой начин, а предпочитаният метод на някои хора е вземането на гореща вана. Стресът може да бъде предизвикан от толкова много неща, така че ако търсите време за себе си или за почивка от умственото си натоварване, ваната е чудесен начин да се отпуснете, да си починете от работа, да ограничите скролването в социалните мрежи – каквото и да е. Това ще помогне на мозъка да забави работа и да си вземе съзнателна почивка.

спа, вана,

Снимка: iStock

Ако постоянно се чувствате по-малко стресирани, след като излезете от ваната, вероятно нямате нужда от изследвания, за да потвърдите тази полза от къпането. Все пак, хората от проучването през 2018 година, споменато по-горе, съобщават, че се чувстват много по-спокойни и с намалени нива на стрес след редовното къпане.

3. Поддържа здравето на сърцето

Вземането на гореща вана може да подобри вашето сърдечносъдово здраве, според проучване от 2020 г. в Япония, публикувано в списание Heart. Изследователите са наблюдавали повече от 30 000 души на възраст между 40 и 59 години за период от 19 години и са открили, че участниците, които често са вземали топли вани, са имали намален риск от сърдечносъдови инциденти.

Има също изследвания, които предполагат, че редовното вземане на горещи вани може да има положителен ефект върху съдовото здраве на човек, което означава кръвоносните съдове, вените и артериите, отговорни за кръвния поток. Например малко проучване от 2016 г. от Journal of Physiology установи, че след осем седмици тестване ежедневните горещи вани са довели до по-ниско кръвно налягане и подобрено здраве на артериите за 10-те участници. Хидротерапията в топла вана ще увеличи периферния кръвен поток и това насърчава заздравяването на всякакви раздразнени или увредени тъкани.

мокра коса,

Снимка: iStock

Вземането на топли вани също увеличава вазодилатацията, което подобрява кръвообращението. Това, от своя страна, идва с многобройни ползи за здравето, но е полезно и за справяне с болката, защото кръвта е това, което пренася основните хранителни вещества и молекули към вашите мускулно-скелетни тъкани. В случаите, когато болката идва от травма на мускулна или съединителна тъкан, кръвообращението ускорява процеса, при който тялото се самолекува.

4. Намалява мускулната и ставната болка

Къпането може да осигури така необходимото облекчение за хората, които се борят с болки в мускули, стави, връзки и сухожилия. Това е така, защото топлата вода може да помогне на тъканите във вашата мускулно-скелетна система да се отпуснат, което ви помага да се излекувате по-бързо.

халат, баня,

Снимка: iStock

Това важи особено за минерализираната вода, като тази, която се намира в естествените горещи извори или във вашата вана след добавяне на водоразтворими минерални източници, като английска сол. Учените откриват, че къпането в горещи извори в продължение на три или повече дни може да има значителни терапевтични ефекти върху пациенти с мускулно-скелетни заболявания, включително ревматоиден артрит.

Едно от основните предимства е да помогне на тялото да се отпусне, да помогне на мускулите да се възстановят и заздравят и да се намали болката. Ставите и схванатите съединителни тъкани също ще се почувстват по-добре след топла вана. Освен болката, къпането може да облекчи и други видове мускулен дискомфорт. При болки в мускулите горещата вана може да намали натрупаното напрежение, стягане, болка и скованост.

5. Подготвя тялото за сън

Като се има предвид, че вземането на топла вана може да помогне на някои хора да се отпуснат, не е изненадващо, че може да помогне и за насърчаване на добър нощен сън. Къпането преди лягане може да ви помогне да заспите и да не се будите през нощта, повишавайки цялостното ви качество на съня, което е жизненоважно за тялото ви да се подготви за следващия ден. Това е чудесен начин да релаксирате, тъй като кара тялото и ума ви да се отпуснат, което от своя страна може да ви помогне да заспите.

кожа,

Снимка: iStock

Един от начините, по който къпането постига това, е като поддържа регулирането на нощната температура на тялото. То естествено преминава през фаза на охлаждане, когато заспивате, и горещата вана може да ви даде преднина в тази фаза.

6. Подобрява състоянието на кожата

Може да не мислите за къпането като част от рутинна грижа за кожата, но независимо дали изберете вана или душ, това е точно това. В допълнение към премахването на мръсотията по повърхността на кожата ви, къпането в топла вода също отваря порите ви, което ви позволява да отмиете натрупаната мръсотия. Освен това омекотява слоевете мъртви кожни клетки по външната повърхност на кожата, така че те да се отлепят лесно с кърпа или да подготвите тялото за избрания от вас метод на ексфолиране.

маска за

Снимка: iStock

Къпането може също да ви помогне да изчистите бактериалното и гъбичното натоварване от контактите във вашата среда. Освен това, топлите минерални бани може да помогнат за лечение на акне и себореен дерматит.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари