IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оризова вода – полезна ли е за кожата

23 април 2024 15 00

Какво казват експертите за популярния трик в социалните мрежи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако търсите нов продукт, който предпазва кожата ви от пъпки като бели точки, видими признаци на стареене като бръчки и области на хиперпигментация като тъмни петна, вашето решение може просто да е в кухненския ви шкаф – поне според социалните мрежи. Оризът е основната храна в китайската и японската култура от векове, но напоследък потребителите на TikTok популяризират също и нейните предимства в грижата за кожата.

Въпреки че има твърдения, че съставката може да подобри здравето на червата, много хора започнаха да я включват в своите процедури за красота, тъй като тя също така насърчава растежа на косата, увеличава блясъка и може да подобри тена ви. Според дерматолога д-р Ана Карп обаче, има липса на научни изследвания за истинските ползи от употребата на оризова вода върху кожата или косата. Но това не означава, че всички добри ефекти нямат научни доказателства в своя подкрепа.

„Дори и да нямаме страхотни клинични проучвания или твърди данни в подкрепа на тези неща, фактът, че това е изпитано и истинско лечение в продължение на години, има известна тежест“, добавя сертифицираният дерматолог д-р Блеър Мърфи-Роуз.

Какво е оризова вода

Оризова вода

Снимка: iStock

Оризовата вода се получава, когато оризът се накисва във вода за поне 30 до 60 минути. Водата помага за освобождаването на много от витамините, минералите и полезните свойства, които се съдържат в ориза. Също така може да пазарувате и продукти, които съдържат оризова вода. Ако все пак решите да си направите сами, използвайте водата възможно най-скоро, за да избегнете бактериално замърсяване. 

Ползи от оризовата вода за кожата

Твърди се, че оризовата вода има много ползи поради витамините, минералите, аминокиселините и антиоксидантите. Въпреки това, както беше споменато по-рано, няма много проучвания за ползите от нея.

„Неща като оризовата вода не получават много клинично внимание – никой не влага пари в добре проектирано клинично изпитване за ползите от оризовата вода“, казва д-р Мърфи-Роуз. Тя допълва, че ще са необходими повече изследвания, за да се подкрепят предполагаемите ползи, но те може и да съществуват. Поне хипотетично. Това са някои от най-честите твърдения, които трябва да имате предвид:

Може да подобри хиперпигментацията – ако някога сте чували за използване на коджикова киселина за изсветляване на определени участъци от кожата, може да се изненадате да чуете, че тя се намира и в оризовата вода. Д-р Карп обяснява, че коджиковата киселина е инхибитор на тирозиназата, което намалява производството на меланин, което пък означава, че може да помогне при хиперпигментация.

► Овлажнява – оризовата вода съдържа алантоин, който помага за хидратирането на кожата, като помага за задържането на влагата.

► Предпазва от увреждане на свободните радикали – някои проучвания предполагат, че антиоксидантите, открити в оризовата вода, като фитинова киселина, гама оризанол и ферулинова киселина, могат да предотвратят увреждането на свободните радикали от UV радиацията. Въпреки това е важно да се отбележи, че все още няма достатъчно изследвания, които да подкрепят колко полезно може да бъде в този случай.

► Свойства против стареене – в допълнение към стареенето на кожата от увреждане от слънцето, проучване от 2018 г. на Cosmetics показва, че оризовата вода блокира активността на еластазата, ензим, който разгражда еластичните влакна, което води до бръчки.

► Може да подобри акнето – оризовата вода има подхранващи и противовъзпалителни свойства. Това я прави идеална за успокояване на екзема и предотвратяване на обриви. Въпреки това, д-р Мърфи-Роуз отбелязва, че оризовата вода не трябва да се използва върху наранена кожа, тъй като може да съдържа бактерии, особено ако сте си я направили сами.

Как да използвате оризова вода за кожата

Има няколко начина, по които можете да включите оризова вода във вашия режим, в зависимост от целта. За да лекувате възпаление, опитайте да накиснете кърпа в оризова вода и я направете като студен компрес, който да поставите върху целевата зона. Може да се използва и като спрей или като серум.

оризова вода

Снимка: iStock

Въпреки че оризовата вода, направена вкъщи, може да се развали доста бързо, тя може да е най-добрият вариант за хора с екзема или чувствителна кожа, тъй като в нея има други съставки, които предизвикват реакция. В същото време продуктите, формулирани с оризова вода, имат по-дълъг срок на годност заради консервантите.

Ферментиралата оризова вода работи най-добре, тъй като ферментацията разгражда молекулярните съединения, така че да може лесно да се абсорбира в кожата ви. Ползите също се умножават с ферментацията.

Потенциални странични ефекти

Тъй като не са много хората, които имат алергия към ориза, като цяло е малко вероятно тези, които използват оризова вода, да изпитат странични ефекти. Ако имате алергия към ориз, най-добре е да я пропуснете и да обмислите други възможности за лечение на кожата си.

оризова вода

Снимка: iStock

Въпреки това, ако купувате продукт за грижа за кожата, формулиран с оризова вода, има по-голяма вероятност да имате алергия към друга съставка. Въпреки това, д-р Мърфи-Роуз отбелязва, че оризовата вода може да се смесва добре с други съставки, така че не би трябвало да е проблем.

Кой трябва да избягва оризовата вода

Тъй като оризовата вода е толкова нежна, повечето типове кожа могат да я понасят. Ако купувате продукт с оризова вода, най-добрата практика е да направите тест на малък участък от кожата, преди използване. Третирайте зоната всеки ден в продължение на дни, изчакайте цяла седмица и вижте дали кожата ви ще реагира.

оризова вода

Снимка: iStock

Реакцията може да изглежда като зачервяване, грапавост, лющене или сухота. В този случай може да сте свръхчувствителни към продукта. Консултирайте се с вашия дерматолог за най-добрия подход.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари