IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внимание! Лошите съставки в козметиката... (Част 2)

21 май 2011 10 26

Продължението

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Продължава от тук.

Минерални масла

Минералните масла, подобно на силиконите, образуват повърхностен филм върху кожата и блокират порите. По този начин тези вещества пречат на кожата да диша, да отделя вредните токсини и да абсорбира мастно разтворимите витамини, което влошава значително състоянието на страдащи от дерматит и екзема.

Също така, тези продукти ускоряват процесите на стареене на кожата, като спомагат за образуването на свободни радикали. В допълнение, производственият процес за преработка на минералните масла замърсява изключително много околната среда.
Вместо това, за хидратиране на кожата могат да се ползват козметични продукти, съдържащи маслиново масло, бадемово масло, слънчогледово масло, както и редица етерични масла, които не предизвикват алергии.

Сърфактанти

Сърфактантите се използват в козметиката за образуване на пяна в шампоани, душ-гелове, пяна за вана, включително и в бебешката козметика. Тези химични вещества могат да предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата. При комбинация с други химични вещества, образуват нитрозамини, които са високо канцерогенни. Затова, особено за бебета, се препоръчват козметични продукти с естествени пенители, извлечени от растения – например масло от кокосов орех или пшеница.

Животински суровини, например ланолин

Ланолинът представлява мастноподобно вещество, получавано от подкожната мазнина на овцете. Ланолинът от дълго време е широко разпространен в козметиката, благодарение на омекотяващите си свойства. Той обаче много често се оказва заразен с вредни химични вещества, които могат да предизвикат алергична реакция, и затова не се препоръчва за бременни майки и бебета.

Алкохол

Алкохолът изсушава горния слой на кожата и може да предизвика образуването на мазни слоеве, които започват да произвеждат по-големи количества мазнина в опита да възстановят баланса.
Това дразни и изсушава кожата и я прави податлива на бактерии и вируси. Освен това, наличието на алкохол в козметичните продукти може да предизвика появата на зачервяване или кафяви петна по кожата, както и преждевременно стареене.

Емулгатори

Емулгаторите са вещества, които се използват като сгъстяващи и свързващи агенти, като помагат на съставките на водна и на маслена основа да се смесят при получаването на козметичен продукт. За тези вещества има данни, че могат да предизвикват обриви по кожата, както и да образуват нитрозамини, които са канцерогенни.

Съществуват недоказани научни предположения, че продължителната употреба на продукти съдържащи емулгатори вероятно води до увеличаващите се случай на рак на черния дроб и бъбреците. Затова за предпочитане е да се използват козметичните продукти единствено с натурални емулгатори. Те са извлечени от растителни масла и са абсолютно безвредни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари