IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7-те смъртни гряха с косата

17 октомври 2014 07 10

Допускате ли ги?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Изтощената, суха и неподатлива на стилизиране коса има своите съвсем логични обяснения. Често причините за тези недостатъци се крият не къде да е, а именно в грешките, които допускаме всеки ден при грижата за косъма.

Независимо дали генетично ни е заложено да имаме гъста и здрава коса или сме с по-скоро фин и тънък косъм, избягването на греховете с косата може да ни спести много главоболия и да допринесе за красив и здрав вид.

Ето кои са 7-те смъртни гряха по отношение на косата.

Евтин шампоан

Разбираме, че разнообразието при шампоаните често ни действа объркващо, вместо да улесни избора ни, но тук има златно правило. Не всички скъпи шампоани са добри за косата и дори и добрият ефект, който създават, често е плод на съставки като силикон, които се натрупва и могат да причинят запушване на кутикулата и порите. Независимо, че професионалната козметика, закупена от фризьор е много по-скъпа от тази, която предлагат магазините – опитайте се да се придържате към нея. Специализираната професионална грижа е създадена от хората, които най-добре знаят от какво има нужда косата и съответно, е най-ефективна и добра. В случай, че това е непосилно за вас, гледайте да купувате шампоани, които не съдържат сулфати и силикони като диметикон, циклометикон, фенил триметикон или восък.

Връзвате мократа коса

Известен факт е, че косата е най-слаба тогава, когато е мокра. Водата води до разделяне на водородните връзки, които са 1/3 от силата на косъма. За да се погрижите правилно, увийте в мека хавлиена кърпа или поставете нежна лента. Третирайте косата внимателно, за да не предизвикате накъсване. Забравете за ластиците, докато все още не сте подсушили добре.

Прекалявате с пресите

Най-сериозната причина за цъфтеж на косата е прекомерното използване на преса. Термичната обработка неимоверно гори косъма, това може да нанесе щети, които да изискват твърде много време за възстановяване. Задължително използвайте защитен продукт и висококачествена преса с керамични плочи. Ако косата ви е тънка, опитайте да изправяте на възможно най-ниската температура и съставете специална подхранваща програма от маски.

Боя за коса у дома

Много хора са способни да си направят сами боя за коса, но това далеч не е препоръчително. Обикновено рецептите за приготвяне на такъв тип продукт са едни и същи, откъдето и идва големият проблем. Големите марки, специализирани в създаването на бои за коси са наясно с факта, че съставките зависят от типа коса, гъстотата, корена, структурата и основно от пигментите, които да определят цвета . Не залагайте на този алтернативен вариант, ако не искате след това да имате сложна ситуация, с която да се оправяте.

Нередовно подстригване

Както сме уточнявали, растежът на косата не зависи от редовното подстригване. Но за сметка на това, здравият вид и блясъкът – да. Подкъсяването на дължината премахва всички нацъфтели краища и спомага за цялостния вид на свежата и красива прическа.

Подценявате слънцето

Това е изключително голяма грешка, когато става въпрос за боядисана коса. Слънцето е враг номер едно на наситения цвят, тъй като влияе на ефекта от изсветляването. Ако сте фен на дългите слънчеви бани, задължително се снабдете с шапка и поставете продукт, който е със слънцезащитен фактор.

Прекалявате с русото

Да, русият цвят на косата е винаги модерен и стилен. Постепенното изсветляване, обаче, може да доведе до пристрастяване – искате все по-светла и по-светла коса, а това е равносилно на все по-увредена и по-увредена такава. Ако държите да се придържате към този цвят, гледайте да се контролирате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Добре, ама кво да правим ние хората, които имаме гнездо на главата? Да я вържа мокра е единствения начин като изсъхне да има няква форма
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Iveto123 ( преди 9 години )
Тези неща са ясни :)) Дали някой може ли да ми препоръча добър шампоан за възстановяване на косата?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар