IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това го знае всяка жена: Любопитно за парфюма – Част 1

26 юни 2015 13 01

Знайни и незнайни факти за ароматната течност

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Впръсквате го, често разнасяте и се радвате на миризмата му всеки ден. И не само вие, а и всички, които се намират около вас през деня.

Парфюмите са изключително достъпни в днешно време и са се превърнали в част от ежедневието ни.

Поредният козметичен продукт, с който просто сме свикнали, но реално невинаги сме детайлно запознати.

По-голямата част от хората пробват аромата и в случай, че им хареса, започват да го използват. Често една-единствена марка се превръща в наш емблематичен почерк, с който дори могат да ни разпознават или да си спомнят за нас, ако ни няма наоколо.

Тайните и любопитните факти около този продукт никак не са малко и далеч не са безинтересни. Представяме ви най-интересното около парфюмите и обонянието.

1. Жените имат по-силно обоняние от мъжете

Този факт се дължи на женския мозък, който има до 50% повече обонятелни сензори. Следващият път, в който вашият мъж или приятел помирише новия ви парфюм, не му се сърдете, ако каже, че не може да усети нищо. Не е виновен.

2. Хубавите аромати ни правят щастливи

В много експерименти, проведени с обонянието на хората, е открито, че подушването на аромат, който вече познавате или възприемате като приятен, влияе директно на настроението ви. Универсалният сладък аромат на ванилия е приет като стандартен причинител на щастие. Можете да започнете и да завършите свежо деня с душ гел или лосион за тяло с ароматната нотка.

3. Всеки има уникално обоняние

По същия начин, по който пръстовите отпечатъци са уникални, така и способностите ни да усещаме аромати. В действителност, поради „слепи точки“ в обонянието, има специфични миризми, които хората не могат да открият. Това обяснява защо парфюма на приятелката ви ви се струва сладък и тежък, а тя го намира цветен и лек.

4. Има аромат, който всички хора усещат по един и същи начин

Да, съществува и такъв. Това е „citralya“ – цитрусов аромат, който се използва често в парфюмите.

5. Усещаме аромат с мозъка, не с носа си

Носът ни може и да открива ароматните молекули, но мозъкът е този, който всъщност ги идентифицира и определя.

6. Думата „парфюм“ идва от латински

По-скоро от двете латински думи „per fume“, които буквално означават „през дим“. В това има логика, ако се има предвид, че първите парфюми са били създадени на основа от тамян и са били изработени предимно от подправки и билки като кориандър, например.

7. Около 10 000 е бройката на различните миризми, които можем да усетим, дефинираме и разграничим

8. Емблематичният парфюм Chanel No. 5 е първоначално създаден с идеята да мирише на сапун и чиста кожа

Един от най-продаваните и известни парфюми в световен мащаб е имал много изненадващ старт. Майката на Коко Шанел е работела в пералня и миризмата на чисто и на сапун е била неизменна част от нея. Точно това вдъхновение е използвала основателката на модната къща за първия парфюм на Chanel.

9. Обонянието може бързо и лесно да се „измори“

След две вдишвания на аромати, обонянието се „изключва“. Наситеността на миризмата избледнява, защото мозъкът вече я е приел, че не е заплаха и няма нужда повече да ѝ обръща внимание.

10. Ароматите припомнят спомени

За разлика от спомените, създадени и възприети с други сетива, тези, които са свързани с аромати, са образувани в рамките на първите десет години от живота.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

парфюмерист ( преди 8 години )
Моля,проучете внимателно темата по която пишете - в случая "Любопитно за парфюма". Обонянието е по-развито при мъжете чисто физиологично. Не случайно световно известните парфюмеристи са мъже, разбира се след съответното обучение.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар