IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консерванти в червилото – полезни ли са?

4 юни 2018 10 40

Могат да доведат до рак

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Червилото е козметичен атрибут, без който много жени не могат. То присъства в дамската чанта на близо 85-90% от представителките на нежния пол по света, защото се употребява почти ежедневно.

Повечето жени обичат да сменят червилото според цвета на дрехите или си слагат нежен гланц за устни. Но какво се крие зад тази широкоупотребявана козметика? Червилата съдържат токсични консерванти и тежки метали като олово, кадмий, а също така манган, парабени и алуминий, които могат да повлияят зле на кожата, сърцето, бъбреците, мозъка и нервите. Въпреки че повечето червила съдържат по-малко олово от това, което се счита за вредно, много лекари алармират, че те не трябва да се употребяват повече от 2 пъти на ден.

Всяка жена иска да притежава хубаво червило, което придава блясък на устните ѝ. Но попадайки върху тях, токсичните съставки навлизат надълбоко през порите и предизвикват различни здравословни проблеми. Истината е, че много козметични компании не описват пълния състав на продуктите си на етикетите или крият техния истински процент.

Ето как токсичните съставки влияят на тялото ни:

Оловото, което се среща в много червила и гланцове за устни, може лесно да се натрупа в организма. То попада в тялото и чрез въздуха, водата и храната, която приемаме. Слагайки си червило поне 3-4 пъти на ден, ние поглъщаме по малко от него и по този начин оловото може да засегне сърцето и да предизвика високо кръвно налягане. Също така то може да намали мозъчната функция и да повлияе на нервната система, което да намали паметта и концентрацията.

Американско проучване от 2007 г., част от кампания за безопасна козметика, изпробва 33 вида червило за токсични съставки. В 20 от тях е открито олово, сред които популярни марки.

Не само оловото е вредно. Кадмият и хромът могат да причинят рак. Неотдавнашно проучване на Калифорнийския университет изследва 8 червила и 24 гланца за устни, като установява, че 75% от продуктите съдържат олово, манган, титан и алуминий. В някои от тези продукти са открити още кадмий и хром.

Кадмият е известен канцероген, който се свързва с рак на белия дроб и увреждане на дихателната система. Попаднал в организма по време на бременност, той може да предизвика увреждания на плода. Според горепосоченото изследване, около 47% от тестваните продукти за устни имат кадмий.

Червилата могат да съдържат и токсични консерванти. Такива са парабените, за които се смята, че причиняват рак. Червилата, които съдържат тази съставка, могат да причинят леки странични ефекти като дразнене на устните, кожата около очите, кашлица, хрипове и кожно дразнене.

Децата имат по-ниска толерантност към тежките метали и е по-вероятно да погълнат по-голямо количество червило, ако го докопат или им разрешим да си сложат.

За тези, които си слагат червило всеки ден, дерматолозите съветват да не прекаляват, както и да почистват и измиват с вода старателно устните си преди лягане.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари