IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да използвате бира за по-здрава и блестяща коса?

31 август 2018 10 00

Хмелът и ечемикът подхранват косъма

Източник:IStockphoto

Източник:IStockphoto

Бирата е една от напитките, която върви най-много през лятото. С нея вдигаме наздравици, разхлаждаме се, за някои тя дори е средство за намаляване на стреса и напрежението. Проучване на лондонската болница „Guy’s“ от 2000 г. показва, че пиенето на пенливата течност може да подобри състоянието на кожата. Тя съдържа антиоксиданти, които премахват токсините от клетките. Ферулиновата киселина в ечемика, от който се прави бирата, се смята за такъв. 

Бирата е полезна и за косата. Тя се използва като съставка в много шампоани и балсами, помага при увреждания на косъма и насърчава растежа. Преди години, когато е нямало толкова достъпна козметика, нашите баби са си миели косата с бира, за да я подхранят и й придадат блясък. 

Как да използвате бира в грижата за косата?

Купете си едно кенче бира и го излейте в някаква купа. Оставете я да се разгазира за известно време. Изплакнете си косата си с нея след като предварително сте премахнали мръсотията по нея с шампоан. 


Мийте косата си с шампоана, който обикновено използвате. След това, вместо да си сложите балсам, втрийте в корените на косата бира, а след това намокрете и останалата част с течността. Масажирайте с леки движения и оставете бирата да попие хубаво в скалпа. Може и да увиете косата си с найлонова торбичка. Измийте след 15-20 минути и ако имате възможност, оставете я да изсъхне на слънчева светлина, а не ползвайте сешоар. 

Миенето на косата или правенето на маска с бира може да се прави два пъти седмично, но не повече, тъй като прекалената й употреба може да доведе до сухота и пърхот. 

Ако косата ви е изтъняла и по-увредена, към бирата може да добавите и други съставки като мед, яйчен белтък, масло от жожоба и други.  С тях си направете маска и я оставете да подейства поне 20 минути, след което измийте косата. 

Ако имате псориазис, пърхот, раздразнение или други хронични проблеми, е по-добре да се консултирате с дерматолог преди да третирате косата си с мира. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари