IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 съвета за по-здрави нокти през есента

10 септември 2018 10 10

Не купувайте евтини лакове

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През лятото грижата е фокусирана върху кожата и косата, които страдат най-много от излагането на слънчевите лъчи. За целта използваме продукти за овлажняване и подхранване, но забравяме, че други части от тялото също се нуждаят от внимание.

В края на сезона може да се погрижим за здравето на ноктите, които сме пренебрегвали през топлите дни. Ето няколко съвета, с които ще се избавите от тънките, чупливи и набраздени нокти.

1. Поддържайте добра хигиена

Важно е редовно да почиствате нокътната плочка. Маникюрът и педикюрът са един от основните начини за намаляване на риска от инфекции. Ако работата ви е свързана с употребата на различни препарати, използвайте ръкавици, за да ги предпазите от увреждане от токсините. Мийте по-често ръцете си със сапун, чийто състав се основава на натурални продукти.

2. Изберете правилния лак за нокти

Носенето на лак не вреди на ноктите, стига в него да няма токсични вещества. Някои марки, например, са пълни с химикали, които причиняват изтъняване на нокътя, сухота и по-голяма чупливост. Когато купувате лак, не взимайте най-евтиния, а прочетете етикета. Уверете се, че използвате продукти, които са свободни от парабени, сулфати и формалдехиди.

Не забравяйте, че лакочистителят също трябва да е качествен. Препоръчително е той да е подхранващ, например с витамини А, С и Е.

3. Хидратирайте ноктите

За да бъдат ноктите ви здрави и гладки, трябва да са добре хидратирани. При миенето на ръцете използвайте хладка вода. Прилагайте подходящ крем за ръце, който ще овлажни кожата и ноктите.

4. Овлажнявайте кутикулите

Те защитават ноктите и кожата около тях. Сухите и напукани кутикули могат да причинят дразнене и болка. Въпреки това не ги късайте дърпайки ги, а използвайте специална ножичка или нокторезачка. Потърсете козметичен продукт с натурални съставки, например арганово масло, за да овлажните кожата около нокътната плочка. Може да го използвате вечер, точно преди лягане, за да може да действа по-дълго време.

5. Хранете се здравословно

Някои пропуски в храненето може да са причина за изтъняване или пожълтяване на ноктите. Ако сте на диета, не забравяйте, че не бива да пренебрегвате приема на витамини и минерали, които имат важна роля за различни процеси в тялото. Хранете се с повече плодове и зеленчуци, за да си набавите необходимите микроелементи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Ан ( преди 5 години )