IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почистите гъбите за грим?

26 октомври 2018 09 10

Трябва да се сменят с нови през определено време

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Знаете ли, че колкото и грижливо да си прибирате гримовете, четките и гъбите, трудно ще избегнете микроорганизмите, които се развиват по тяхната повърхност. Все пак ако не почиствате пособията си, рисковете за появата на различни раздразнения по кожата на лицето растат.

Гъбичките, с които нанасяте фон дьо тен, пудра или руж са най-честите носители на досадните бактерии, които могат да причинят възпаление, запушване на порите и акне. Има специални препарати за дезинфекцирането им, но те са скъпи и могат да съдържат евентуално вредни съставки. Все пак почистването в домашни условия не е непосилно – трябват ви търпение, малко нежен течен сапун, салфетки, топла вода и подходящ съд.

Как да почистите гъбичките стъпка по стъпка:

1. Задръжте вашата гъба за грим под топлата течаща вода за около минута или докато тя абсорбира достатъчно вода, за да увеличи размера си.

2. Нанесете течния сапун или бебешки шампоан директно върху гъбата.

3. Разтрийте гъбата върху дланта си за около 45 секунди. Това ще ви помогне да отстраните бактериите и мръсотията, попаднали надълбоко в гъбата.

4. Измийте добре гъбата под струята топла вода, като продължавате да разтривате. Може и да я потапяте в съд, пълен с вода. Ще изтича доста мръсна вода. Когато се уверите, че козметичното средство е чисто, спрете водата и го изстискайте силно с ръце.

5. За да изсъхне по-бързо гъбата, сложете я върху чисти салфетки или хавлиена кърпа и оставете така за няколко часа.

Как да стерилизирате гъбата в микровълновата?

Ако гъбата е доста мръсна, но все още запазена и искате да продължите да я ползвате, може да я измивате хубаво и стерилизирате в микровълнова печка поне един път месечно. Така се унищожават по-лесно бактериите, размножили се в гъбата.

Вземете подходяща купичка, напълнете я с вода и поставете гъбата вътре. Добавете малко течен сапун. Оставете гъбата да попие добре, след това пуснете микровълновата за около 30 секунди. След като извадите купата, оставете я „да почива“ за около 3-4 минути. След като водата изстине напълно, извадете гъбата, изстискайте и я оставете да изсъхне.

Все пак не забравяйте, че трябва да проверявате срока на годност на вашата козметика и от време на време да сменяте с нови четките и гъбичките, които ползвате.

Четете още:

Развенчани митове за женската красота. Кои са те?

Гримьорката хамелеон – от Карди Би до Меган Маркъл

5 ползи на праха от активен въглен за красотата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари