IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комбинирана кожа – как да се грижите за нея?

13 ноември 2018 08 50

Внимавайте с маските

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

За да полагаме по-качествени грижи за кожата, трябва да знаем какъв тип е тя. Съществуват четири вида – суха, нормална, мазна и комбинирана, всеки от които има своите особености. Понякога състоянието на кожата наследяваме от своите родители, но съществуват и други фактори, които оказват влияние върху здравето ѝ.

Най-често срещаният тип кожа е комбинираната. За нея е характерно това, че на някои места кожата е суха, а на други – мазна. В Т-зоната има свръхпроизводство на себум, което води до прекалено омазняване, докато мастните жлези по бузите, брадичката и частите около косата не са толкова активни и съдържат по-малко количество липиди. А това изисква по-особен вид грижи.

Хората, които имат този тип кожа, се нуждаят от два вида продукти. Първо е необходимо козметиката им да е дълбоко хидратираща и омекотяваща – за сухата кожа, второ – да може да се справи с прекомерното количество мазнини в областта на челото.

Как да се грижите правилно за комбиниран тип кожа?

Почистване, тонизиране и овлажняване са трите основни стъпки, които винаги трябва да следвате. Друго нещо, което е важно за състоянието на вашата кожа, е да пиете достатъчно вода, да спортувате и да се храните здравословно.

Почистване – първа стъпка в рутинната грижа. Изберете средство, което да запази естествените масла в нея. По-добре е да използвате тоник на водна основа, който ще премахне мръсотията и няма да изсуши кожата допълнително.

Тонер – почиства и тонизира кожата. Някои хора пропускат използването на тази козметика, но това е голяма грешка. Те възстановяват баланса на pH на кожата, премахват остатъците от грим и мръсотия след почистването. Някои от тях дори съдържат съставки против стареене и свиват порите. Съставките на тонерите помагат при зачервяване, изсушаване, неравен тен и пигментация.

Овлажняване – не пренебрегвайте козметиката, която хидратира вашата кожа. Избирането на най-подходящата е трудна задача, защото в стремежа си да имате по-хубава кожа, може да запушите порите с някой некачествен крем. Ако се налага, трябва да вземете два вида овлажняващи продукта – по-силен за бузите и по-слаб за Т-зоната.

Кога е перфектното време за хидратация? Сега!

Ексфолиране – препоръчва се два пъти седмично. Премахва всички мъртви клетки, бели и черни точки по лицето. Ексфолиантите за комбинирана кожа трябва да съдържат бета хидрокси киселини. Докато алфа киселините действат върху повърхностния слой, бета проникват в дълбочина, отпушват порите и премахват мъртвата кожа.

Маски – трябва да се постави една в Т-зоната и друга по бузите, брадичката и останалата част от лицето. Най-подходящата маска за комбинирана кожа е матиращата с глина за по-мазните участъци и хидратираща с глина за по-сухите.

Как да се храните?

Начинът на хранене също е от значение. Някои храни водят до свръхомазняване и пъпки. Ако приемате витамини и минерали чрез менюто си, ще подобрите кръвообращението в кожата. Яжте зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, моркови и неща, пълни с фибри. Пийте поне по литър и половина вода на ден, за да може кожата ви да е добре хидратирана.

През зимата: Как да имаме сияйна кожа?

7 неща, които да не правите с кожата си през есента

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари