IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увредена коса – подхранете я с жълтък и зехтин

27 ноември 2018 10 10

Използвайте домашни средства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Сухота, изтъняване на косъма, цъфтящи краища и раздразнен скалп. Това са основните проблеми, които жените имат с косата си през този сезон.

Студеният вятър през зимата, използването на неподходяща козметика и уреди за изправяне, могат да навредят на състоянието на косъма. Освен това начинът на хранене и напрегнатото ежедневие също оказват някакво влияние.

Tialoto.bg събра няколко изпитани домашни средства, които помагат при увредена коса:

Зехтин

Той може да се прилага върху косата редовно, за да намали увреждането. Използването на зехтин помага при пърхот, сухи и цъфтящи краища, сърбящ скалп. Според проучвания, истинският зехтин е богат на витамин Е, който играе важна роля за запазване еластичността на косата. Той намалява риска от изсъхване и накъсване на косъма. Благодарение на противовъзпалителните му свойства, дължащи се на антиоксидантите в него, той облекчава раздразнението в скалпа.

Яйчен жълтък

Според специалисти по аюрведа, прилагането на маска с жълтък върху косата помага за по-лесното ѝ възстановяване след увреждане. Тя се държи за около 15 минути, като в началото скалпът се масажира с въртеливи движения. След което се изплаква с хладка вода и шампоан.
Жълтъкът подхранва и овлажнява сухата коса.

Истина, а не гатанка: Как маслата помагат на косата?

Авокадо

Плодът е известен най-вече като суперхрана, която прочиства тялото от токсини. Но антиоксидантите в него могат да намалят косопада и увреждането на косъма. Тези проблеми се дължат на редица фактори, един от които е липсата на витамини. Консумацията на авокадо и маската с него придават живот на косата и насърчават растежа ѝ. Тя става по-гладка, мека и хидратирана.

Къна

Тя се използва за боядисване на косата по естествен начин, но помага и за подхранването ѝ. Има антисептични свойства, които намаляват възпалението на скалпа. Освен това съдържа вещества, които заздравяват кожата на главата и укрепват косъма. А това е предпоставка за намаляване на косопада и подобряване на растежа.

Алое вера

Гелът от растението се използва в грижата за кожата от много години. Той има редица предимства, които са полезни и за косата. Ако имате суха коса с чупливи краища, може да си направите маска с алое вера. Тя ще успокои възпаления скалп, като същевременно ще го овлажни в дълбочина. Антиоксидантите в нея ще подобрят структурата на косъма създавайки защитна преграда.

Тези домашни средства могат да се ползва до 2-3 пъти седмично. Въпреки това, за да имате по-здрава коса, трябва да се храните с достатъчно плодове и зеленчуци. Също така внимавайте как се решите, защото неправилното използване на четка и гребен също уврежда косъма. За предпочитане е да ползвате керамичен или дървен гребен.

3 маски с къна против пърхот

Губите ли прекалено много коса?

6 начина да имате по-гъста коса

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари