IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоши навици по време на душ, които да избягвате

4 януари 2019 12 50

Сменяйте гъбата за тяло по-често

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Вземането на душ определено действа релаксиращо на много хора. Някои обожават да минат през банята рано сутрин, за да се освежат и да се разсънят по-лесно, други нямат търпение да се приберат и да се изкъпят, за да свалят напрежението в края на тежкия ден. Къпането не само прави човек по-чист, а и му помага да намали стреса.

Суха кожа, сърбеж, раздразнен скалп на главата, ситни пъпки, пърхот. Всичко това може да получите в резултат на здравословното ви състояние, но и заради някои лоши навици, които имате по време на къпането под душа.

Вижте какво трябва да избягвате, за да нямате въпросните проблеми:

1. Пропускане на миенето на стъпалата

Има хора, които се прибират изморени и взимат набързо душ. Заради това пропускат да измият някои части от тялото, например стъпалата и най-вече пространството между пръстите, в което се натрупват бактерии и мръсотия. Най-вече през зимата има повишен риск от развитието на гъбички, защото обувките ни пропускат вода и влагата е идеалната среда за размножаването им. Ето защо е важно ходилата да се сапунисват и измиват всеки ден.

2. Ползване на гъба, която виси постоянно на душа

Различни видове гъби са полезни за премахване на мъртвата кожа по време на къпане, но оставени мокри, закачени в банята, те се напълват с множество микроорганизми. При следващото взимане на душ те попадат в кожата и я възпаляват. Затова някои имат сърбеж, зачервяване и ситни пъпчици по кожата. Онова, което може да направите, е да измиете добре гъбата след ползване и да я оставите да изсъхне на чисто място или най-добре на слънце. Хубаво е и тя да се сменя с нова поне на 2-3 месеца.

3. Грубо търкане с кърпа

Халат или хавлиена кърпа са основните неща, с които подсушаваме кожата или косата след душ. Но понякога, пак отново заради форсмажорни обстоятелства или липса на време, трием с тях твърде грубо и така допринасяме за нейното „загрубяване“. Най-добрият начин за изсушаване на кожата е лекото й потупване с кърпата, която трябва да е мека.

6 признака, че косата ви се нуждае от подстригване

4. Миене на косата всеки ден

Някои типове коса, например мазната, изискват по-често миене. Въпреки това, не го правете всеки ден, защото така ще отмиете и естествените масла в скалпа, които го защитават от увреждане и поддържат влагата в него. Според дерматолозите, хората с по-фина коса трябва да си мият косата с шампоан два пъти седмично, докато тези с къдрава само по веднъж.

5. Пропускане на лосиона за тяло

Не всеки използва козметика за овлажняване на кожата след къпане, а през този сезон тя е изключително необходима, защото кожата е суха, лющи се и е загубила блясъка си. Купете си специален лосион според типа кожа и го нанасяйте след всяко къпане с леки движения, за да бъде кожата ви достатъчно хидратирана.

Дерматолог: Вечерното къпане – по-полезно от сутрешното!

6 причини кожата ви да изглежда потъмняла

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари