IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масло от синап – при суха коса през зимата

15 февруари 2019 10 00

То стимулира растежа

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През този сезон резките промени в температурите влияят на състоянието на кожата и косата. Ето защо хидратацията с подходящи продукти е много важна.

Сухата коса загубва блясъка си, причинява раздразнение и сърбеж по скалпа, а може и свръхпроизводство на пърхот. Тя прилича на метла заради използването на неподходяща козметика или неприятните атмосферни условия през зимата.

Освен популярните балсами и готови маски, някои натурални средства в грижата за косата не бива да се пренебрегват. Маслото от синапено семе е неразделна част от всяка индийска кухня, но и изпитано средство при суха коса.

В синапените семена има полиненаситени киселини, витамините A, B3, B6, D, E, Р, L, както и минерали като магнезий, натрий, сяра, калций, калий. Те укрепват косъма и стимулират растежа му.

Маслото от горчица, което е получено чрез студено пресоване, действа като натурален балсам при сухи коса и скалп. Редовното масажиране на главата с биопродукта увеличава кръвообращението, хидратира и омекотява косъма.

Нанесено в косата с масажни движения, маслото неутрализира отрицателното въздействие, причинено от токсини, попаднали по косата и скалпа от околната среда или някои козметични средства. То бързо се абсорбира и има загряващо действие. Освен че може да намали сухотата, то ще премахне раздразнението и сърбежа по главата, който много хора изпитват през зимните месеци.

50 мл синапено масло може да се втрие нежно в корените на косата и след около 15 минути тя да се измие с хладка вода. Процедурата може да се прави два пъти седмично докато сухотата изчезне.

Може да си направите и маска за коса със синапено масло. Първият вариант е да смесите 50 мл от биопродукта с едно яйце и със сместа да намажете добре в корените. Така не само ще насърчите хидратацията на косъма, но и ще стимулирате растежа.

Другият начин е да залеете няколко корена от коприва с около 10 мл синапено масло. Поставят се на водна баня за около 30 минути, след което течността с корените в нея трябва да постои за около 2 седмици. После може да се използва като се втрива по малко в косата 1-2 пъти седмично и се измива след около 15 минути.

Кератинова терапия – за по-лесно изправяне на косата

Четки за коса и гребени – как да ги почиствате?

На ръка разстояние: Суровото яйце – дар за подхранване на косата

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари