IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 ползи на криотерапията за тялото

14 март 2019 10 00

Повишава имунитета

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

В края на зимата температурите се променят всеки ден. Точно в този период човек може лесно да се разболее, защото един ден е топло, на другия много по-студено. За да се подготви за настъпващата пролет, тялото може да се подложи на криотерапия.

Така наречената ледена или студена терапия е разработена за първи път в Япония през 1978 г. Тогава д-р Тошима Ямагучи я използва за ревматоиден артрит. По-късно негови колеги откриват, че криотерапията може да повиши имунитета, да помогне при възпаление, псориазис и други състояния на кожата.

Криотерапията може да се извърши само на една определена част от тялото или на цялото. При нея температурата е по-ниска, но тялото не замръзва, а се активира естествения му лечебен механизъм. През това време се натрупва повече кръв в сърцето, капилярите се разширяват и белите кръвни клетки започват да работят с по-бързи темпове. Така мозъкът освобождава хормони, като адреналин и ендорфини, за стимулиране на органите. Тази реакция улеснява подмладяването на клетките, повишава имунната функция и насърчава самолечението.

Ето четири ползи на ледената терапия за тялото:

1. Помага при атопичен дерматит

Проучване от 2008 г., включващо 18 възрастни с леки до умерени нива на атопичен дерматит, изследва ефикасността на криотерапията. По-голямата част от тях са имали подобрение в състоянието си. Като цяло участниците смятат терапията за приятна и я повтарят след края на изследването.

2. Засилва кръвообращението

Когато се подложите на криотерапия, интензивният студен въздух кара кръвоносните ви съдове да се свиват и след това да се разширяват. Това води до увеличаване на притока на кръв към кожата и подобрява нейното състояние.

Водородна терапия: За красотата и здравето

3. Свива порите

Температурата при тази терапия моментално свива порите и предотвратява натрупването на мръсотия и бактерии в тях, които от своя страна са причина за възпалението на кожата и образуването на акне.

4. Облекчава болката

Криотерапията се използва главно от спортисти – за лечение на мускулни спазми и наранявания по време на тренировки. Когато тялото е изложено на студ, той „лекува“ раздразнения нерв и помага за облекчаване на остри наранявания и подуване. Студът също намалява възпалението, като по този начин се лекуват синини, навяхвания и други неразположения.

Hypoxi терапия – помощник в бодишейпинга

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари