IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косопад през пролетта – как да се справите?

2 май 2019 14 40

Има няколко основни причини за появата му

Източник: Istockphoto

Източник: Istockphoto

Рязката смяна на двата сезона, съпроводена с променливи температури, оказва отрицателно влияние върху тялото. Освен от настинки, суха и лющеща се кожа, много хора се оплакват от пролетен косопад. Въпреки че се среща често, той притеснява много мъже и жени.

Падането на повече коса през този период от годината е съвсем нормален процес от развитието на космените фоликули. Той отшумява за около 5-6 седмици, като основният фактор, който го предизвиква, са климатичните промени.

С идването на пролетта температурите се покачват. Това може да промени хормоналния баланс в тялото и оттам да повлияе на растежа на косата. Слънчевите лъчи, които достигат до косата, могат да засилят секрецията на мелатонин и пролактин, което причинява образуването на повече фоликули в покой.

Освен атмосферните условия, има още куп причини за пролетен косопад. Това са стресът, заседналият начин на живот и нездравословното хранене, използването на некачествена козметика, липсата на витамини и минерали, които участват в подхранването на косата и други.

Как да се справите с капенето на коса през този сезон?

Ако имате недостиг на хранителни вещества, това ще си проличи веднага по състоянието на ноктите и косата. Огледайте добре нокътните плочки. Ако те са по-жълти, разслоени или на вертикални линии, то трябва да се консултирате с вашия лекар, който да ви назначи конкретни изследвания. Същото трябва да направите, ако косата ви е суха, изтъняла, без блясък. По резултатите ще се ориентирате от какви витамини и минерали се нуждаете.

Честото миене на косата може да доведе до по-обилно капене на косата. Причината е, че топлата вода, шампоаните и балсамите могат да отнемат от естествените масла в кожата на главата, които подхранват косъма и заздравяват фоликула.

Хранене през пролетта – получавате ли достатъчно хранителни вещества?

През пролетта е добре да си набавите козметика за коса, която има подхранващи свойства. Така освен чрез храната и добавки, ще подобрите нейното състояние по-бързо. Търсете такава, която е според вашия тип и не правете компромис с качеството и цената.

Не прекалявайте с използването на сешоар, преса или други уреди, които изсушават косата. Прекалено високата температура може да увреди косъма и да спомогне за увеличаване на косопада.

Подстригвайте косата всеки месец. По този начин ще насърчите растежа на косата.

Витамин Е – за по-здрава и дълга коса

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари